Microsoft förbättrar OneDrive – versionshistorik nu med alla filtyper

microsoft onedrive logo units

Microsoft har introducerat stöd för versionshistorik till alla filtyper i molnlagringstjänsten OneDrive. Funktionen rullas just nu ut på alla marknader och är ett stort lyft från att bara fungera med Office-dokument som tidigare.


Versionshistoriken används för att återgå till äldre versioner av exempelvis ett dokument som blivit korrupt och återskapa detta. Ett betydligt bättre alternativ till att se hela sitt arbete gå upp i rök och behöva återskapa allt från början, eller hur?

Stödet för att återskapa Office-dokument har varit uppskattat men med utökad historik till fler format som PDF- och CAD-filer, fotografier och videor lär vara än mer uppskattat. Och hjälpa många fler att skydda sina filer från att gå förlorade.

onedrive-versionshistorik-filer

Man skulle kunna se den utökade versionshistoriken som en försoningsgåva till användarna då Microsoft tvingas skjuta på lanseringen av hett efterlängtade ”Differential Sync”.


Det är en lösning för att inte behöva synkronisera hela filer när en ändring har utförts. Istället kan synkroniseringen på ett smart sätt identifiera vad som är ändrat och bara skicka det; vilket i längden sparar både tid och bandbredd för såväl användaren som Microsoft.

Differential Sync var initialt tänkt att släppas innan slutet på årets andra kvartal, något som alltså inte kommer att ske. Istället har Microsoft genom OneDrive-profilen Omar Shahine valt att stryka lanseringsdatumet helt och vill inte kommentera något eventuellt fönster för ett släpp.

Redan idag har konkurrenter som Dropbox stöd för den här typen av smartare synkronisering, men att implementera den är inte det lättaste. Därför är det inte konstigt om Microsoft dröjer med sitt släpp för att allt ska går rätt till. Det får helt enkelt inte vara några konstigheter då det snabbt slår mot alla parter.