Samsung Galaxy S9 – allt du behöver veta om mobiltelefonen

Samsugn Galaxy S8

Samsung Galaxy S9 är under utveckling. Det skriver webbsajten The Bell som även skriver att den större modellen Galaxy S9+ håller på att tas fram. De båda mobiltelefonerna går under kodnamnen Star och Star 2.

Uppdatering 2017-11-12: Samsung bekräftar processorn Exynos 9810

Uppdatering 2017-11-09: Lade till del om fingeravtrycksläsare i skärmen

Nyheten är i sig själv inte speciellt oväntad då Samsung har följt ett årligt schema för lanseringar av nya mobiltelefoner i Galaxy S-serien. Det som däremot kan vara intressant är den sydkoreanska tillverkarens tidsschema.

Enligt The Bell ligger utvecklingen av Galaxy S9 tre till fyra månader före årets modeller. Det betyder att om Samsung håller sin nuvarande takt kan massproduktion ske kring årsskiftet 2017/2018.

Om så blir fallet kan vi potentiell få en presentation under nästa års Mobile World Congress. Samsung brukar dock hålla separata evenemang för att få all uppmärksamhet och inte behöva konkurrera med andra, så chansen är låg.


Mer intresserad av Galaxy S9 Mini? Då kan du läsa mer här.


Specifikationerna är än så länge oklara men Samsung arbeta tillsammans med Qualcomm för att utveckla nästa generations processorer. Det betyder att vi kan vänta oss riktigt bra prestanda i nya generationens mobiltelefoner. Frågan är bara vad mer Samsung kan erbjuda oss som inte någon annan kan.

En sak som nyligen dykt upp är att Galaxy S9 sannolikt inte får den inbyggda fingeravtrycksläsare i skärmen som tidigare ryktats. Det betyder en trolig placering på baksidan då Samsung har befintlig teknik för det samt då företaget inte är kapabla till samma FaceID-teknik som Apple har i iPhone X.

Ryktade specifikationer för Samsung Galaxy S9 & Galaxy S9+

Här är specifikationerna vi tror kommer med Galaxy S9:

Qualcomm Snapdragon 845-processor / Samsung Exynos 9810 6GB RAM-minne (LPDDR4) 64-128 GB lagringsutrymme
5,8-tumsskärm med HDR-stöd Bakre 16 megapixel-kamera med HDR-stöd Frontkamera på 12 megapixel
Videoinspelning i 4K-upplösning och 60 fps Bluetooth 5.0+ 3 200+ mAh batteri

 

Och här är de vi tror kommer med Galaxy S9+:

Qualcomm Snapdragon 845-processor / Samsung Exynos 9810 6GB RAM-minne (LPDDR4) 64-128GB lagringsutrymme
6,2-tumsskärm med HDR-stöd Dubbla bakre 12 megapixel-kameror med vidvinkel och teleoptik Frontkamera på 12 megapixel
Videoinspelning i 4K-upplösning och 60 fps Bluetooth 5.0+ 3 700+ mAh batteri

 

Och vad betyder egentligen kodnamnen Star och Star 2? Historiskt sett har Samsung döpt sina mobiltelefoner till namn som inte avslöjar något om deras egenskaper. Galaxy S8 kallades Dream, Galaxy Note 7 kallades Grace och kommande Galaxy Note 8 tros heta Great.

Om namnen Star och Star 2 har någon faktiskt mening återstår att se. Samsung har två vägar att gå med sina nya Galaxy-telefoner. Antingen släpper den sydkoreanska tillverkaren två galet uppgraderade modeller som vida slår allt annat på marknaden, eller blir de mindre förbättringar som optimerar vad som redan är bra från Galaxy S8.

Samsung bekräftar Exynos 9810 till Galaxy 9 & Galaxy S9+

Tack vare en vinns på CES 2018 Innovation Award vet vi nu mer om processorn som kommer att finnas i den europeiska varianten av Galaxy 9. Specifikationerna för den nya processorn är inte helt detaljerade än, men vi har åtminstone fått mer än bara indikationer på vad som kommer nästa år.

Exynos 9810 har tredje generationens specialdesignade CPU-kärnor med tillhörande uppgraderad GPU. Den ska även använda ett 4G/LTE-modem för gigabitanslutningar med industrins första stöd för 6CA. Med 6CA menas att modemet kan använda sex samtidiga frekvensband med de mobiloperatörer som stöder det. Hastigheten är maximalt teoretiska 1,2 Gbps.

Tidigare ryktades att processorn skulle vara tillverkad i 7nm men nu vet vi att Samsung tvingas hålla tillbaka med 10nm istället. Dock används en andra generationens tillverkningprocess vilket ska betyda högre prestanda med lägre strömförbrukning.

Samsung Galaxy S9 versus Galaxy S8

Innan vi har officiella specifikationer för Galaxy S9 så blir det givetvis svårt att göra en rättvis jämförelse.

Med det sagt har tidigare lanseringar, från i princip alla tillverkare, visat att varje ny modell bjuder på prestandaförbättringar. Du kan alltså vänta dig snäppet vassare hårdvara med kvickare laddningstider av både applikationer och telefonens uppstart.

Nya komponenter betyder också energieffektivare hårdvara som presterar bättre samtidigt som strömförbrukningen blir lägre. Vi har sett det med såväl mobiltelefoner som surfplattor och bärbara datorer. Räkna med längre batteritider utan att prestandan går ner, snarare uppåt.

Det finns ingen anledning för Samsung att ändra på skärmen, åtminstone inte den fysiska storleken och upplösningen. Galaxy S8 har redan en av marknadens absolut bästa skärmar.  Storleken är 5,8 tum för Galaxy S8 och 6,2 tum för Galaxy S8+ där båda har upplösningen 2 960 x 1 440 pixlar. Båda har HDR-stöd och en maximal ljusstyrka på imponerande 1 020 nits. Som bäst lär vi få se lite bättre färgåtergivning och snäppet bättre ljusstyrka med nästa lansering.

En detalj som oroat många är att säkerheten i Galaxy S8 inte är så bra som man tidigare trott. Hackare har knäckt skyddet för iris-scannern och kan enkelt lura denna till att logga in användare som inte har behörighet. Tekniken går dock framåt och allt pekar på att Samsung tänker förbättra på den här punkten framöver.

Samsung Galaxy S9 versus Galaxy Note 8

samsung-galaxy-note-8-leakedfront
Samsung Galaxy Note 8

Om du vill ha det bästa som går att skaffa med tillhörande styluspenna finns egentligen bara Galaxy Note 8 att välja på under 2017. Och kan du klara dig utan pennan verkar det egentligen inte finnas någon direkt anledning att köpa Galaxy Note 8

Den stora fördelen jämfört med Samsungs andra telefoner, som vi känner till idag, är att Galaxy Note 8 kan få en 6,3-tumsskärm med upplösning i 3 840 x 2 160 pixlar samt en styluspenna. Utöver det har vi svårt för att se några direkta fördelar.

Samsung Galaxy S9+ ser nämligen ut att få en 6,2-tumsskärm med upplösningen 2 960 x 1 440 pixlar. Lägre än 4K-upplösningen i Galaxy Note 8, men är vi verkligen villiga att betala premiumpris för de extra (onödiga?) pixlarna? Dessutom verkar det som att Galaxy S9-serien får en nyare processor i form av Snapdragon 845 och nästa generations Exynos 9-processor. Galaxy Note 8 stannar med befintliga Snapdragon 835.

Samsung Galaxy S9-serien kommer inte att släppas före februari eller mars nästa år, så det dröjer några månader innan telefonerna dyker upp. Och det gör Galaxy Note 8 mer attraktiv som den kanske bästa mobiltelefonen på marknaden för Android.

Android O följer med Galaxy S9 och Galaxy S9+

Android OVill du ha den senaste versionen av Android utan att behöva vänta i månader på uppdateringar från Samsung? Då bör du satsa på Galaxy S9 eller Galaxy S9+ då båda kommer att släppas med nya Android.

Android O har en beräknad lanseringsperiod kring tredje kvartalet 2017. Det ger Samsung utrymme för att implementera alla efterkommande mindre uppdateringar till Android O vilka löser de barnsjukdomar och småproblem som varje stor Android-lansering har i början.

Det ger också Samsung tid att anpassa mjukvaran för sina nya mobiltelefoner så den fungerar optimalt med nya hårdvaran.

Vi vet sen tidigare att Samsung gärna vill bryta Androids dominans med egenutvecklade operativsystemet Tizen. Den plattformen har dock visat sig undermålig så här långt och inget pekar på att Tizen kommer att användas i tillverkarens dyrare mobiltelefoner.

Lanseringsdatum för Galaxy S9

Samsung har traditionell lanserat sina Galaxy S-telefoner under mars eller april månad. Mycket pekar på att Samsung tänker följa sin tidigare lanseringsplan även med Galaxy S9, men inte allt. Det finns indikationer på att Samsung tänker tidigarelägga sin lansering för att möta hotet från Apple iPhone 8, iPhone 7s och iPhone 7s Plus.

Visst har tillverkaren helt nya Galaxy Note 8 att erbjuda men telefonen är superdyr, rejält stor och känns mer som en nischad produkt än något för den breda massan. Istället är det Galaxy S9 många går och väntar på. Och i januari kan vi få den första, officiella presentationen med efterföljande lansering till butik kring mitten på februari.

Bästa tillbehören till Galaxy S9

Samsung Galaxy S8+ skal

Oavsett vilken mobiltelefon du köper rekommenderar vi alltid två tillbehör som alltid bör sitta på telefonen: skal och skärmskydd. Det finns inget tråkigare än att tappa sin mobiltelefon och se den spricka från kant till kant. Eller upptäcka den där otrevliga repan tvärs över skärmen andra dagen med telefonen.

Vissa menar att skal och skärmskydd inte ska behövas och att de förstör känslan när mobiltelefonen används. Vi menar att känslan ändå försvinner när telefonen går sönder, och dessutom blir plånboken tunnare.

Ett skal ger aldrig ett hundraprocentigt skydd, men det ökar chanserna att telefonen överlever ett tapp eller fall. Och skärmskyddet minimerar risken för repor, och kan dessutom bytas ut om det blir för mycket åverkan på plasten eller glaset.

Innan du köper Galaxy S9 eller Galaxy S9+ när telefonerna släpps bör du säkerställa att de kan beställas tillsammans med skal och skärmskydd. Finns inga tillbehör redo vid lanseringen bör du avvakta tills sådana finns att köpa till. Från första dagen med telefonen. Det kostar dig kanske några hundralappar extra.

Om du inte vill betala hundralappar mer kan du bara tänka hur det skulle kännas att repa skärmen på din nya 8 000-kronorstelefon redan första dagen. Surt, eller hur? Tänk då om du hade haft ett hundrakronors skärmskydd som tagit den repan istället.

Vad tror ni kommer och håller du på din nuvarande telefon i väntan på nästa års? Nyfiken på Galaxy S8? Läs mer om mobiltelefonen på Samsungs officiella produktsida.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.