Jailbreak ger NFC-stöd till iPhone 6S

Apple iPhone 6s

Med ett litet hack kan NFC-kretsen i din iPhone 6S låsas upp för användning till mer än bara Apple Pay. Det lovar utvecklaren Elias Limneos som visat att det är tekniskt möjligt att använda NFC-stödet i mobiltelefonen långt bortom trådlösa betalningar.


Kretsen som används är inte på något vis speciell just för Apple. Den följer specifikationerna för NFC och är användbar till att exempelvis läsa av RFID-taggar och dylikt. Problemet är bara att Apple har låst in den hårt med operativsystemet iOS.

Och anledningarna till det kan vara många. Tyvärr går det bara att spekulera i varför NFC-kretsen endast fungerar med Apple Pay. En trolig anledning är att Apple försöker hålla det så enkelt som möjligt och samtidigt låsa in användarna till sina egna, proprietära lösningar.

Dessutom finns en annan anledning och det är hastighet. När NFC aktiveras behöver telefonen aldrig identifiera typen av sändare eller mottagare på andra sidan. Den vet omedelbart att det är Apple Pay som gäller och kan göra åtgärder snabbare. Det snabbar upp upplevelsen med Apples trådlösa betalning.

Om Elias Limneos håller sitt löfte och släpper sitt hack för att låsa upp NFC-kretsen kan det betyda problem för Apple. Inte för att miljontals användare samtidigt jailbreakar sina årsgamla mobiltelefoner. Utan för att de som faktiskt tar steget och testar hacket kan vittna om användning på sätt Apple inte anser är önskvärt.


Innan du tar steget och jailbreakar din telefon bara för NFC-stödet bör du tänka efter riktigt noga. Hacket är bara i sin linda och det kommer att finnas utrymme för förbättringar som eliminerar buggar och dylikt i framtiden.

Dessutom är stödet inte officiellt från Apple. Du måste jailbreaka din mobiltelefon, vilket inte fungerar med alla versioner av iOS eller på alla telefoner. Dessutom kommer framtida uppdateringar till plattformen garanterat stoppa NFC-hacket framöver.

Ett tips är att vänta lite efter att hacket är släppt i butiken Cydia. Se om det kommer fler uppdateringar till koden och låt utvecklarna eliminera de värsta barnsjukdomarna innan du gör något. Det är säkrare för både dig, din telefon och all data du har på den.