Därför ska du inte köpa en Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HR

Det finns flera anledningar till varför man ska ha en aktivitetsmätare på sig under dagarna. Det är lättare att nå mål som är mätbara och med en aktivitetsmätare går det att mäta antal steg under en dag, hur långt man har gått, hur pulsen har varit under de olika aktiviteterna och även hur sömnen är på nätterna.


Uppdaterad 2017-05-25: Lade till information om kalorimätning
Uppdaterad 2016-11-19: Tipsar om alternativ till Charge HR. Lade till om utslag från armbandet till Fitbit Charge HR.
Uppdaterad 2016-09-02: Lade till information om Fitbit Charge 2.
Uppdaterad 2016-01-10: 1) Lade till avsnitt om armbandet som inte kan bytas 2) Utökade med fler bilder.


Om man gör mätningar under veckor eller månader kan man få en ganska så hygglig bild av kondition och välmående – men som med många andra saker så finns det punkter som kan sätta käppar i hjulet. Efter att ha provat Fitbit Charge HR som är en av de mer respektabla aktivitetsmätarna på marknaden så har jag sammanställt några punkter man bör ta med i beräkningarna innan ett köp. På det stora hela fungerar produkten helt okej men själv returnerade jag till butik och tänker hitta andra lösningar. Här är min förklaring till varför.

Stegräknaren

Om man går eller är på löprunda men normal armsvängning kommer Charge HR att fungera optimalt med en mycket precis stegräkning. Det blir dock problem om man håller i exempelvis en låda med båda händerna så det inte blir någon armsvängning eller om man cyklar. I bästa fall börjar stegräkningen på normalt sett men ibland är det precis som om man inte rör sig alls – den vägrar räkna upp trots den inbyggda accelerometern.

Värre är det kanske att Charge HR ibland får svårt att skilja på löpning och att köra bil. Plötsligt hade jag flera hundra extra steg bara för att jag körde bil i några minuter och det är ett absolut snedsteg för mig. Troligtvis är det mycket värre i stadsmiljö än på lands- och motorväg. Detta då man gör många fler start och stopp i städer där den låga farten troligtvis lurar aktivitetsmätaren så det blir extra steg innan man kommer upp i fart.

 

Fitbit Charge HR & Blaze PurePulse

Pulsmätaren

Pulsmätare är ett fantastiskt verktyg som hjälper till med att berätta hur bra kondition man har. Förutsatt att mätningen är korrekt givetvis. Charge HR har inbyggd pulsmätare som ligger mot handleden och så länge man inte har intensiv träning som styrkelyft eller liknande så fungerar modellen ganska bra. Mätningen är enligt flera recensenter bra jämfört med traditionella pulsband som fästs över bröstkorgen – om man inte har spikar med hög puls vill säga.

Charge HR är nämligen riktigt långsam med att visa rätt puls om man spikar i träningen. Vardagspulsen och vilopuls är däremot något mätaren gör riktigt bra i vårt tycke. Frågan är hur mycket man kan begära av en produkt som kostar runt tusenlappen och faktiskt mäter pulsen som Charge HR gör. Den ser ut att fungera på korrekt vis men hade önskat snabbare uppdatering för träningspassen. Hade den varit mer i linje med storebror Fitbit Surge hade det varit riktigt bra – det är nämligen exakt samma pulsmätare i båda.

Sömnmätaren

Charge HR är för det mesta korrekt i sin sömnmätning. Tack vare den inbyggda pulsmätaren kan aktivitetsmätaren enklare förstå när man somnat och när man går upp igen. Det är riktigt bra mätning och vi vågar påstå att den är bäst hittills jämfört med de alternativt vi provat, inklusive lillebror Fitbit Flex som med en senare uppdatering begåvats med automatisk sömnmätning.

Det som faller helt är applikationen till Android och iOS då denna har en extremt begränsande vy för att se hur sömnen har varit. Vi hade önskat tydligare uppdelning och mer data med praktisk uppdelning för de olika sömncykler som människan har. Här har Fitbit en hel del att arbeta med och det gäller även pulsmätaren som är än mer begränsande. Gör om och gör rätt Fitbit.

Proprietär laddare

Vårt kanske största problem med är varken sensorer, mätresultat eller applikationer. Det är istället valet att använda en proprietär laddare som gör att om den går sönder eller tappas bort så måste man beställa hem en ny från Fitbit. Det är helt vansinnigt dumt när micro-USB är standard i så många produktkategorier idag. Det hade utan tvekan varit bättre än att köra Fitbit:s helt onödiga lösning.

Proprietära laddningskontakter och sladdar ökar riskerna exponensiellt om något skulle hända och man riskerar att gå med en ständig osäkerhet. Eller önskan att köpa hem extra sladdar bara för att ha utifall att den man använder skulle gå förlorad. Tyvärr Fitbit, här har det gjorts en enorm tabbe som gäller alla produkter i företagets serie med aktivitetsarmband – även Flex och Surge som båda är drabbade av samma val.

 

Fitbit Charge HR Baksida

Omöjligt att byta armband

Det kanske knepigaste med Charge HR, samt syskonen Charge samt Surge, är att aktivitetsmätaren har ett armband som inte kan ersättas. Man kan inte skaffa ersättningsband på ett enkelt sätt och skulle bandet gå sönder så sitter man illa till om inte Fitbit skickar ut ett nytt band.

Bandet är tacksamt nog tillverkat i ett tåligt material som inte slits ut i första taget men ibland får man tag på ett måndagsexemplar eller så är bara olyckan framme och bandet går sönder. Då är det lättare med Fitbit Flex vars mätenhet visserligen är mindre avancerad men med ett armband som kan ersättas.


Lästips: Så får du ut mer av din Fitbit – 13 enkla tips & råd


Armbandet kan ge utslag

Den här punkten berör långt ifrån alla, men vi har själva varit med om att få utslag av armbanden till produkter från Fitbit. Exakt vad det är som gör att huden påverkas vet vi inte, men vi är inte ensamma om att rapportera problemet. Du bör inte undvika Fitbit Charge HR enbart på grund av den här punkten; istället rekommenderar vi att du testar några dagar och returnerar om du märker att kroppen påverkas.

Har du använt din Fitbit-enhet längre än att den kan returneras finns en mängd tips för att minska problemet. Om bandet sitter hårt över handleden kan du börja med att släppa lite så det blir lösare, det minskar hudkontakten. Många missar också att rengöra bandet regelbundet, har du inte gjort det på länge är det läge att tvätta av bandet ordentligt. Du hittar fler tips och råd på Fitbits officiella webbsajt.

Dålig kalorimätning

En studie utförd av Stanford visar att aktivitetsmätare och smarta klockor har kraftigt begränsad tillförlitlighet gällande kalorimätning.

I studien går att läsa hur de testade aktivitetsarmbanden och smarta klockorna hade ett spann från 27 procents felmarginal upp till galet dåliga 92,6 procent.

Bäst i test blev Fitbit Surge men testet visar tydligt att kalorimätning inte är aktivitetsarmbandens starka sida. Notera att Fitbit Charge HR inte nämndes i testet. Vi tog med det här stycket eftersom studien ger kritik till hela kategorin, vilket även omfattar modeller från andra tillverkare.

Läs mer om studien på Stanfords officiella webbsajt.

Bra alternativ till Fitbit Charge HR

fitbit-charge-2

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2 är efterföljaren till Fitbit Charge HR och erbjuder en mängd förbättringar som gör den till ett bättre val. Bland annat en fyra gånger så stor skärm (vertikal), bytbart armband och GPS-stöd via mobiltelefonen. Det finns ett brett stöd för olika aktiviteter och sporter samt är vattentålig. Dock inte vattentät, så undvik att simma med enheten.

Batteriet klarar cirka fem dagars användning, oled-skärmen är riktigt bra och Fitbit har riktigt bra applikation för både Android och iOS. Om du redan har en Fitbit Charge eller Charge HR och vill behålla all tidigare träningsdata är Charge 2 troligtvis bästa valet för dig. Och aktivitetsarmbandet kommer i tre olika storlekar så du lär hitta en för din handled.

 

garmin-vivosmart-hr-plus

Garmin Vivosmart HR+

Garmin Vivosmart HR+ är en utmärkt följeslagare för att mäta dagens aktiviteter, oavsett om du bara går till jobbet och hem igen eller sportar. Med inbyggd GPS slipper du ha med telefonen på löparrundan, det finns bra stöd för att visa notifieringar från en smartphone och Garmin har riktigt applikationer för både Android och iOS.

Precis som Fitbit Charge 2 så har Garmin Vivosmart HR+ en stående skärm vilket är bra för visning av information från en mobiltelefon. Batteritiden är föredömlig med sex dagars användning (utan GPS:en). I skrivande stund är Garmin Vivosmart HR+ snäppet dyrare än Fitbit Charge 2 men båda är riktigt bra så i slutändan handlar det om känsla och tycke.

 

garmin-forerunner-235

Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235 är inget aktivitetsarmband utan klassas istället som en sportklocka. Och det är en riktigt bra sådan dessutom. Precis som med Vivosmart HR+ och Fitbit Charge 2 finns inbyggd pulsmätare, men till skillnad från aktivitetsarmbanden kan Forerunner 235 anslutas till ett pulsband för bröstkorgen som ger mer exakt resultat.

Armbandet som medföljer är riktigt skönt med en sportigare design och bekvämare material, och dessutom kan det bytas ut när du vill. Forerunner 235 är mer träningsinriktad än aktivitetsarmbanden med stöd för flera olika träningstyper, den kan mäta din sömn, visa notifieringar från en smartphone och mycket mer. En bra instegsmodell att titta på helt enkelt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.