Creative Commons har släppt en sökmotor för fler än 300 miljoner fotografier och bilder som du kan använda både privat och i ditt arbete. Bilderna är hämtade från 19 källor med bland annat DeviantArt och Thingiverse.
- Började med 9,5 miljoner fotografier – har idag 300 miljoner och siktar framöver på 1,4 miljarder (!)
- Hämtar bilderna från säkra källor som Flickr, 500px och DeviantArt
- Utbudet är ofta mycket sämre än vad stockbilder-sajter erbjuder
- Facebook läckte 6,8 miljoner fotografier till tredjepart
Sökmotorn har funnits i beta-form under en period på två år. Det som skiljer mot idag är att designen har uppdaterats och sökmotorn anses nu vara redo för den bredare användarskaran.
Bland nyheterna med nya designen nämner Creative Commons en renare, mer optimerad design där navigeringen och filtret har blivit bättre. Det har också blivit enklare att lämna återkoppling till sajten.
Tidigare i februari 2017 sade Creative Commons att sökmotorn hade ungefär 60 000 sökningar varje månad. En siffra som lär ha ökat sedan dess och som med färdiga versionen lär stiga snabbt.
När beta-versionen släpptes för två år sedan fanns “bara” 9,5 miljoner fotografier tillgängliga. Hämtade från riktigt stora bildsajter som Flickr, 500px, Rijksmuseum, New York Public Library och Metropolitan Museum of Art.
Creative Commons vill i slutändan kunna erbjuda samtliga 1,4 miljarder fotografier som går under licensen.
Här bör så klart sägas att den absolut största delen av utbudet inte är i närheten av vad många stockbild-sajter kan erbjuda. Så den som tänker hög kvalitet bör använda sig av alternativa källor i många fall.
Dessutom betyder inte Creative Commons att du kan göra precis vad du vill med fotografierna du laddar ner. Det finns flera varianter av licensen som sträcker sig från helt fri användning till användning med restriktioner. Exakt variant hittar du tydligt markerat på respektive bild.
Här är några bra källor till helt gratis bilder att göra precis vad du vill med:
Om du vill läsa mer om nyheten kan du gå igenom det här officiella blogginlägget om nya sökmotorn.
Vill du se de 19 källorna kan du hitta dem här.
Lämna ett svar
Visa kommentarer