Det blir allt svårare att skydda sina personliga information på internet.
Hackarna blir smartare, webbsajter har allt fler säkerhetshål och hela databaser med användaruppgifter läcks ibland ut för alla att se.
En skrämmande utveckling som visserligen inte pekar på en överväldigande hotbild men som förhoppningsvis sporrar alla som använder internet till att tänka efter ordentligt.
Hur gör man egentligen för att skydda sin personliga integritet på internet? Vilka uppgifter bör hackare inte få tag på – och framför allt, vilken information bör jag inte ge ut till de webbsajter som vill ha allt om oss?
Fem saker du ska tänka på
- Det första är att aldrig någonsin lägga ut information om ditt riktiga betalkort på internet. Idag finns tjänster som Paypal och E-kort – använd dessa för att minska riskerna om en databas blir hackad. Speciellt e-kort är en favorit hos mig och jag använder tjänsten hos Swedbank hela tiden, exempelvis i butiker och på online casino-sajter.
- Ha olika lösenord beroende på vilken sajt du besöker. Ha aldrig samma lösenord till ditt e-postkonto som till alla andra. Det gör det superenkelt för vem som helst att komma åt precis allt digitalt i ditt liv och är en av de stora generalfelen för många. Ha minst fem-sex lösenord som du kan växla mellan och ett kraftfullt, unikt lösenord till din e-post.
- Använd ett säkerhetspaket på datorn. Än viktigare än att vara försiktig med dina uppgifter på internet då en oskyddad dator ger lika mycket (om inte mer) än en läckt databas. Riskerna är ofantliga för de som inte har ett säkerhetspaket, eller åtminstone antivirusprogram med ackompanjerande brandvägg. Väl värt att lägga några extra minuter på, jag lovar.
- Fyll aldrig i formulär på sidor som erbjuder chans till vinster mot svaren på några frågor. Det har blivit en ytterst lukrativ bransch att lägga ut onlineformulär där besökare fyller i sina personuppgifter, fyller i lite frågor och sen påstås ha chans att vinna saker. Tyvärr är nästan alla dessa bara en vinst för mottagaren av dina personliga uppgifter och inget annat. Svara aldrig på dessa, oavsett om det är din Facebook-kompis eller någon okänd som rekommenderar.
- Ha alltid i åtanke att allt du gör på internet kan ses av andra. Det är bättre att veta att någon alltid kan läsa allt – oavsett om det är din e-post hos Google, dina privata meddelanden på Snapchat eller det där anonyma inlägget på ett forum. Om du räknar med alla kan läsa allt så blir livet mycket enklare på internet, åtminstone ur säkerhetssynpunkt.
Ensam så är din information (så vidare det inte rör sig om ditt betalkort) inte värd många kronor, men tillsammans med miljontals andra så blir du del av ett massivt miljardnätverk som drar in hundratals miljoner dollar varje år på reklam. Information är hårdvaluta idag och det säljs kors och tvärs på internet.
Allt går att sälja
Det kan vara sådant som ditt fulla namn, e-postadress, vanliga hemadress, telefonnummer, lösenord, vilka webbsajter du besökt, din ålder, osv. Allt är intressant av olika anledningar och de som skickar ut reklam får reda på saker om dig från flera olika håll.
Exempelvis via appar på telefonen eller surfplattan där du måste fylla i information, via Facebook, från legitima sajter som Aftonbladet (som anser sig ha rätt att dela med sig av din personliga information till partners), och mer.
I slutändan kommer allt ner till att man måste vara ytterst försiktig när man går ut på internet och skriver saker om sig själv. Frågan är – hur mycket har du tänkt på det?
Lämna ett svar
Visa kommentarer