MjukvaraTips

Kolla vem som är i ditt hemnätverk – Who’s On My Wifi

Tror du att någon använder ditt trådlösa nätverk för att komma åt internet? Här tipsar vi om ett program som berättar vilka enheter som finns i ditt WiFi-nät hemma. Du får även praktiska tips på hur du blir av med eventuella bandbreddstjuvar.


Trådlösa nätverk kan idag säkras ordentligt för att inte obehöriga ska få tillgång och använda bandbredden till något otyg. Det hindrar dock vissa som har en benägenhet att hitta in där de inte ska vara och om man tror sig vara drabbad är det utmärkt om man håller lite koll på vilka som är ansluta till hemmets router.

Första indikationen på att något är fel kan vara en högre belastning på internetanslutningen än vanligt, exempelvis när du inte använder datorn. För att ta reda på vilken enhet som tar bandbredd kan du använda ett program som berättar vilka andra enheter som är anslutna till ditt nätverk.

Who’s On My Wifi

Who’s On My Wifi är ett sådant för Windows och Mac. Premiumversionen kostar en slant, men det finns möjlighet att prova en gratisvariant.

När programmet är nerladdat och installerat startar du en första kontroll. Varje ny enhet som hittas kommer att visas med namnet Unknown – detta är det förinställda beteendet.

De enheter som hittas kommer att visas med berörd mac- och ip-adress, datornamn, anslutningsstatus, beskrivning och mer. Om du noterar att någon är inne och använder ens router (och internet) så är det läge att agera omedelbart. Börja med att återställa routern för att stänga ute de okända.

Säkerställ sedan att routern är säkrad med ett bra lösenord och att det inte finns något gästkonto som aktiveras automatiskt. Kontrollera gärna med din routers manual för att säkra enheten och nätverket så mycket det bara går. Använd Who’s On My Wifi för att se om fler intrång sker i nätverket.

Ladda ner Who’s On My Wifi:

Se vem som använder ditt WiFi direkt i mobilen

Har du en Android-telefon kan du använda applikationen Fing – Network Tools för att se vilka andra enheter som använder samma nätverk som du. Du laddar ner applikationen helt gratis på Google Play Store och Apple App Store.

Direkt när du startar Fing kan du se vilket nätverk du är uppkopplad mot och klickar du på knappen “Refresh” uppdateras listan med alla ansluta enheter i samma nätverk.

Du ser både IP-numret som respektive anslutning använder och den Mac-adress som identifierar enheten.
Ser du en enhet som inte känns bekant kan du kontrollera vilka WiFi-anslutna apparater som finns i hemmet och är det inte någon av dem, ja då kan du ha någon som nyttjar ditt hemnätverk.

Angående Fing så är själva applikationen helt gratis, men för bästa funktionalitet krävs ett betalkonto med ansluten tjänst. Du kan läsa mer och bestämma dig för om det är något du behöver på den officiella webbsajten.

Ladda ner Fing – Network Tools här:

Taggar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close