Annons

Kolla vem som är i ditt hemnätverk – Who’s On My Wifi

Annons

Tror du att någon använder ditt trådlösa nätverk för att komma åt internet? Här tipsar vi om ett program som berättar vilka enheter som finns i ditt WiFi-nät hemma. Du får även praktiska tips på hur du blir av med eventuella bandbreddstjuvar.

Artikelns innehåll


Trådlösa nätverk kan idag säkras ordentligt för att inte obehöriga ska få tillgång och använda bandbredden till något otyg. Det hindrar dock vissa som har en benägenhet att hitta in där de inte ska vara och om man tror sig vara drabbad är det utmärkt om man håller lite koll på vilka som är ansluta till hemmets router.

Första indikationen på att något är fel kan vara en högre belastning på internetanslutningen än vanligt, exempelvis när du inte använder datorn. För att ta reda på vilken enhet som tar bandbredd kan du använda ett program som berättar vilka andra enheter som är anslutna till ditt nätverk.

Who’s On My Wifi

Who’s On My Wifi är ett sådant för Windows och Mac. Premiumversionen kostar en slant, men det finns möjlighet att prova en gratisvariant.

När programmet är nerladdat och installerat startar du en första kontroll. Varje ny enhet som hittas kommer att visas med namnet Unknown – detta är det förinställda beteendet.

Annons

De enheter som hittas kommer att visas med berörd mac- och ip-adress, datornamn, anslutningsstatus, beskrivning och mer. Om du noterar att någon är inne och använder ens router (och internet) så är det läge att agera omedelbart. Börja med att återställa routern för att stänga ute de okända.

Säkerställ sedan att routern är säkrad med ett bra lösenord och att det inte finns något gästkonto som aktiveras automatiskt. Kontrollera gärna med din routers manual för att säkra enheten och nätverket så mycket det bara går. Använd Who’s On My Wifi för att se om fler intrång sker i nätverket.

Ladda ner Who’s On My Wifi:

Wireless Network Watcher

Om du använder Windows kan du ladda ner det kostnadsfria verktyget Wireless Network Watcher.

Wireless Network Watcher scannar ditt trådlösa nätverk och visar alla enheter som är anslutna. Verktyget behöver inte installeras, bara packa upp den körbara programfilen och starta.

När verktyget hittat enheter i nätverket visas respektive IP-adress, enhetsnamn, MAC-adress och tillverkaren av nätverksadaptern i enheten. Med dessa fyra uppgifter kan du identifiera enheterna och se om det är någon du inte känner igen.

Förutom att köra verktyget manuellt så kan du även låta Wireless Network Watcher göra regelbundna genomsökningar i bakgrunden. Aktivera detta via inställningarna (Background Scan) så löser verktyget resten.

Du kan läsa mer om Wireless Network Watcher och ladda ner en körbar fil via den officiella webbsajten.

Se vem som använder ditt WiFi direkt i mobilen

Har du en Android-telefon kan du använda applikationen Fing – Network Tools för att se vilka andra enheter som använder samma nätverk som du. Du laddar ner applikationen helt gratis på Google Play Store och Apple App Store.

Direkt när du startar Fing kan du se vilket nätverk du är uppkopplad mot och klickar du på knappen ”Refresh” uppdateras listan med alla ansluta enheter i samma nätverk.

Du ser både IP-numret som respektive anslutning använder och den Mac-adress som identifierar enheten.
Ser du en enhet som inte känns bekant kan du kontrollera vilka WiFi-anslutna apparater som finns i hemmet och är det inte någon av dem, ja då kan du ha någon som nyttjar ditt hemnätverk.

Angående Fing så är själva applikationen helt gratis, men för bästa funktionalitet krävs ett betalkonto med ansluten tjänst. Du kan läsa mer och bestämma dig för om det är något du behöver på den officiella webbsajten.

Ladda ner Fing – Network Tools här:

Kolla anslutna enheter i din router

LAN-anslutna enheter till en switch i ett Ubiquiti-nätverk

Om du inte vill använda tredjepartsappar för att kolla om någon använder ditt internet så kan du logga in i din WiFi-router istället.

Hur du gör beror lite på vilken tillverkare som har gjort din router samt vilken modell det gäller. Har du en nyare variant från exempelvis Google, Netgear eller Asus så ingår ofta en mobilapp som du använde för att ställa in nätverket, och där alla anslutna enheter visas.

Om du däremot har en lite äldre router kan du behöva logga in på den via webbläsaren.

Börja med att hitta IP-adressen till routern. Det gör du på lite olika sätt beroende på om du kör Windows eller Mac.

  • Windows: Tryck Win + R > Skriv ipconfig
  • Mac: Systeminställningar > Nätverk > Avancerat > TCP/IP-fliken

Vad du letar efter är texten Default Gateway, IPv4 Address eller Router. Till höger om denna står en sifferkod, en så kallad IP-adress, som ofta är följande för en router.

  • 192.168.1.0
  • 192.168.1.1
  • 192.168.2.1

Skriv in denna adress i adressfältet i webbläsaren. Du bör få upp en inloggningsruta till din router – här använder du inloggningsuppgifterna som medföljde.

När du är inloggad kan du leta upp den meny eller flik som visar alla anslutna enheter. Är det någon som du inte känner igen?

Om du hittar okända enheter i ditt nätverk

Inställning för att blockera enheter i ett Ubiquiti-nätverk

Det kan finnas flera anledningar till varför du ser okända enheter i ditt nätverk, och det är inte nödvändigtvis på grund av att någon använder ditt WiFi utan tillåtelse.

Det kan vara att du glömt bort någon ansluten pryl, eller att routern inte visar tillverkare eller produktnamn och därmed gör det svårt att veta vad som är anslutet.

Om du är osäker finns några sätt att skydda ditt nätverk och kasta ut eventuella WiFi-tjuvar.

  • Byt lösenordet till ditt WiFi: Genom att byta lösenordet så blir alla enheter oauktoriserade och du måste logga in på nätverket igen med nya lösenordet. Eventuella WiFi-tjuvar har inte lösenordet, och därmed blir de utkastade från nätverket.
  • Blockera enskilda enheter: Beroende på router-modell så kanske du kan blockera enskilda, anslutna enheter. Routern kollar då den berörda enhetens unika ID, en så kallad MAC-adress, och stoppar alla prylar med samma ID från att ansluta till nätverket.

Det är viktigt att din router använder den senaste firmware-versionen för att minska risken för sårbarheter. Och om ditt WiFi-nätverk använder WEP eller WPA så ska du omedelbart ändra till WPA2 för att skydda ditt nätverk.