Nu kommer hotbreven från Njord Lawfirm till svenska fildelare – så här ser breven ut

Bestrid men betala inte. Det är rådet som gäller för hotbreven.

Njord Lawfirm har börjat skicka ut hotbrev med krav på betalning till påstådda fildelare i Sverige. Det kan vi bekräfta efter att ha tagit del av fotografier på utskickade brev samt ha läst konversationer mellan representanter på Njord Lawfirm och drabbade personer.

Den korta berättelsen för dig som inte vill läsa hela nyheten:

Vad är det för kravbrev jag har fått och varför?

Kravbrevet från Njord Lawfirm är ett försök att skrämma dig till att betala pengar för filmer du påstås ha laddat ner olagligt.

För att du ska känna dig tvingad hotar man med domstol och menar att kostnaden kan bli mycket högre om de drar igång en civilrättslig process mot dig.

Anledningen till att just du har fått kravbrevet är för att Njord Lawfirm har letat fram tusentals ip-adresser som påstås ha använts för att ladda ner piratkopierad film. Dessa ip-adresser har sedan använts för att via domstol tvinga internetoperatörer att lämna ut personuppgift om de som använt adresserna vid nedladdningstillfället.

Berörda internetoperatörer är bland annat Telia, Tele2 och Bredbandsbolaget. Den instans som tvingar operatörerna att dela med sig av personuppgifterna är Patent- och marknadsdomstolen.

Enligt Njord Lawfirm har en ip-adress som enligt din internetoperatör kunnat kopplas till dig, använts för att ladda ner piratkopierad film. Det betyder inte att du personligen har laddat ner filmer, men Njord Lawfirm menar att du är ansvarig som abonnent på internetanslutningen.

Vilka är Njord Lawfirm?

Njord Lawfirm är en advokatfirma med huvudsäte i Danmark, men med verksamhet i alla våra nordiska länder samt baltländerna. Advokatfirman har ett brett utbud av tjänster inom juridik och lagar, men har på senare tid gjort sig ett namn genom att skicka kravbrev till påstådda fildelare.

Jeppe Brogaard Clausen är advokat på Njord Lawfirm och den som skriver under alla breven som skickas ut. Han är också frontfiguren som uttalar sig i media. Jeppe Brogaard Clausen arbetar bland annat med immaterialrätt och har skrivit flera publikationer kring bland annat copyright-ämnen.

Måste jag svara på kravbreven eller betala?

Alla mottagare av kravbreven från Njord Lawfirm uppmanas betala tusentals kronor till ett Nordea-konto.

Om du betalar anser advokatfirman att just det enskilda ärendet är avslutat och de kommer inte att gå vidare med en rättsprocess. Advokatfirman vill också att du som mottagare av brevet hör av sig till dem via e-post inom 14 dagar från mottagandet för att undvika ytterligare utredningar i ärendet.

Det finns inget krav på att du betalar och du måste inte svara på kravbrevet.

Vad du har fått är ett erbjudande om att kunna betala dig från framtida rättsliga processer mot dig för varje enskilt ärende som upprättas (dvs varje brev du får från Njord Lawfirm).

Njord Lawfirm Kravbrev
Ett av de första kravbreven som skickades från Njord Lawfirm.

Kravbrev från Njord Lawfirm om Cell – med ökad summa från förra utskicket.

Njord Lawfirm vill ha betalning för att avsluta ärendet, men det är inte fastställt att de tänker dra alla icke-betalande till Patent- och marknadsdomstolen. Det finns däremot en risk att de går via inkassobolag för att driva in pengarna. Det säger Konsumentverket som vi har varit i kontakt med.

Har någon hamnat hos inkasso eller i domstol?

Nej.

I skrivande stund känner vi inte till att någon ska ha gått vidare till varken inkasso eller domstol.

Har Njord Lawfirm skickat kravbrev till våra grannländer?

Njord Lawfirm har skickat liknande kravbrev till danska, norska och finska mottagare, och enligt dem själva med bra resultat. Enligt norska Forbrukerrådet ska man varken svara på kravbreven eller betala in några pengar.

De kallar breven för grundlösa eller orättmätiga och att kravbreven inte kan skickas vidare till inkasso för indrivning.


Tips: Testa OVPN och skydda dig mot antipiratjägarna


Svenska motsvarigheten till Forbrukerrådet är Konsumentverket, och därifrån finns i skrivande stund inte några råd kring kravbreven.

Inte mer än att bekräfta att det inte föreligger något betalningskrav. Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket, säger till SVT att man alltid har rätt att få saken prövad i svensk domstol.

Vilket svar kan jag vänta mig vid en bestridan?

Om man skulle svara på frågorna i ett e-postmeddelande till Njord Lawfirm kan svaret man får tillbaka se ut som så här:

Vi bekräftar härmed att vi mottagit ditt e-mail och tackar för informationen gällande det här ärendet. Vidare noterar vi informationen om att du inte har upp- eller nerladdat den nämnda filmen.

Vi vill uppmärksamma om att det är lika viktigt för IT-säkerheten att det finns ett lösenord för nätverket som att inneha kunskap om vem som använder nätverket. Detta är för att nätverket ej ska användas för verksamhet som står i strid med upphovsrätten. Eftersom en router kommer med aktiverad kryptering, betyder det att du aktivt måste ta bort lösenordet från routern för att få tillgång till internetanslutningen. Man kan även ge andra tillgång till uppkopplingen genom att lämna ut lösenordet. Mot bakgrund av rättspraxis är vår uppfattning att man kan hållas ansvarig för kränkning av upphovsrätt – såsom olaglig upp- eller nedladdning av film – om man ger andra tillgång till sin internetanslutning genom att lämna ut eller ta bort lösenordet från routern.

Rättighetsinnehavaren har rätt att spåra och samla in data för intrång som sker genom övervakning av IP-adresser. Programmet som används av rättighetsinnehavaren för att spåra IP-adresser kan med säkerhet påvisa om det föreligger intrång. Vi kan därför veta att filmen har blivit upp- eller nerladdad vid den angivna tidpunkten från ditt nätverk. Din internetleverantör har vid domstol ålagts att utlämna IP-adressen som med säkerhet användes vid den angivna tidpunkten.

I ett avgörande från Högsta domstolen (NJA 2014:859) konstateras det tydligt att upp- och nedladdning av film utgör ett immaterialrättsligt intrång. Mot bakgrund av domstolens beslut översänder vår klient härmed förslag om att nå förlikning i ärendet genom inbetalning av ett belopp på 2950 SEK.  Detta är enligt vår erfarenhet en betydligt lägre summa än om ärendet skulle gå vidare till domstol.

Vi är tacksamma för ditt samarbete och för informationen du har tillhandahållit oss vidare till rättighetsinnehavaren. För det fall du inte önskar att ingå förlikning med rättighetsinnehavaren, kan denne överväga att ta ärendet vidare till domstol.

De fysiska kravbreven skickas med vanlig postgång utan spårbarhet.

Om ett brev skulle försvinna (vilket inte är omöjligt) är risken att det första brev som faktiskt dyker upp hos mottagaren är en eskalering av ärendet till domstol, även om det är högst osannolikt idag.

Har du mottagit ett brev från Njord Lawfirm? Har du svarat dem eller betalat? Eller kanske väljer du att gå efter rådet från Forbrukerrådet och inte svara dem på något vis?

Kommentera gärna och berätta i kommentarsfältet eller skicka ett meddelande till [email protected].

Granskar svenska myndigheter utskicken från Njord Lawfirm?

Det är nu bekräftat att Datainspektionen har inlett en granskning av brevutskicken som Njord Lawfirm gör.

Först att rapportera om detta är Sveriges Radio som säger att Datainspektionen har fått in ett flertal frågor om breven. Vi vet att många här på Tekniksmart har sagt att de tänker kontakta Datainspektionen – ni har alla bidragit till att granskningen inletts.

Utskicken från Njord Lawfirm kommer dock inte att minska bara för att Datainspektionen börjat granska kravbreven. Snarare tvärtom enligt Jeppe Brogaard Clausen, advokat på Njord Law Firm.

Hur länge kommer Njord Lawfirm att skicka kravbrev?

Kampanjen med kravbreven kommer att fortsätta i minst två år.

Först efter det kommer man att se en effekt i Sverige menar Jeppe. På frågan om det handlar om regelrätta inkassobrev säger Jeppe till SverigesRadio att det inte handlar om något sådant. Detta enligt bedömningar gjorda av myndigheter i Danmark och Finland.

Vad Datainspektionen i Sverige säger om den saken återstår att se.

Man har inte rubricerat det här som ett inkassokrav men det är heller inte det som är avgörande. En inkassoåtgärd är om det förekommer någon form av påtryckning mot mottagaren att göra en betalning. Då är frågan om det förekommer en sådan påtryckning så att det är att betrakta som en inkassoåtgärd, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen till SverigesRadio.

Vad tycker du? Handlar det här om rena inkassobrev?

Om du laddar ner film från internet och vill skydda dig.

Det finns flera utmärkta lagliga webbsajter för att titta på film via internet. Exempel på det är Netflix och Viaplay. Enklaste sättet att slippa kravbrev är att helt sluta ladda ner piratkopierad film.

Om du absolut vill fortsätta med det rekommenderar vi att du använder en så kallad VPN-tjänst. Den gör att din ip-adress inte blir synlig mot piratjägare som Njord Lawfirm och minskar riskerna för dig som nerladdare.

Dessutom kan rätt VPN-tjänst öppna utländskt utbud av filmer och serier med lagliga tjänster som Netflix. Exempelvis det amerikanska.

Det finns många stora och utmärkta VPN-tjänster att prova. De är dessutom enkla att komma igång med, kostar några tior i månaden och saknar oftast inte ner din internetanslutning.

Vi på Tekniksmart rekommenderar svenska VPN-tjänsten OVPN (om du inte vill använda vår affiliatelänk kan du besöka www.ovpn.com istället) som är ett av de bättre alternativen. Det finns givetvis många fler. Här är några fler alternativ:

Använder du en VPN-tjänst? Tipsa oss gärna om vilken och varför i kommentarsfältet.

Var kan jag läsa mer om Njord Lawfirm och kravbreven?

Du kanske också gillar