Piratkopiering

Njord Lawfirm får inte ut personuppgifter – dansk domstol stoppar

Advokatfiraman Njord Lawfirm får inte personuppgifter från internoperatörerna Telia och Telenor i Danmark. Högsta domstolen – Højesteret – i landet avslår advokatfirmans krav och stänger därmed dörren för många hotbrev som firman annars kunde ha skickat till påstådda piratnedladdare.

Njord Lawfirm har blivit synonym med de tusentals hotbrev som skickats ut med krav på pengar till piratnedladdare. Brev som påstår att en film eller serie har laddats ner av brevets mottagare, och som kräver tusentals kronor i betalning för att man inte ska riskera att dras till domstol.

Breven har skickats ut i flera nordiska länder och orsakat stora skriverier. Vi på Tekniksmart har hört från hundratals mottagare i alla åldrar som är bestörta över hotbreven. Och i alla fall har råden varit att inte betala och inte kontakta Njord Lawfirm. Ingen ska behöva betala tusenlappar på grund av brev som skulle kunna klassas som utpressning.


Och kanske kan vi nu få ett slut på massutskicken. Njord Lawfirm och danska operatörer har fört en hård batalj genom det danska rättssystemet, och efter svängande domar som tagit båda parternas sida så har nu Högts domstolen sagt sitt – och det är inte till Njord Lawfirms fördel.

“In its order based on telecommunications legislation, the Court has weighed subscribers’ rights to confidentiality of information regarding their use of the Internet against the interests of rightsholders to obtain information for the purpose of prosecuting claims against the subscribers”, skriver Højesteret i sitt utslag.

The telecommunications companies are therefore not required to disclose the names and addresses of their subscribers.”

Frågan är nu om förlusten i Danmark betyder att advokatfirman tänker fokusera hårdare på de andra nordiska länderna. Än så länge har vi inte hört om någon som blivit dragen till domstol, vilket betyder att hotbreven som skickas än så länge är tomma hot.

Förhoppningarna är nu att svenska domstol ska ta efter sin danska motsvarighet och hindra advokatfirmornas aggressiva framfart även i Sverige.

Om du har fått ett hot brev från en advokatfirma som påstår att du laddat ner piratkopierat material så kvarstår tidigare råd. Kontakta inte advokatfirman och betala absolut inte några pengar. Speciellt inte om du vet med dig att inget laddats ner från din internetuppkoppling.

Har du fått ett hotbrev eller har du någon åsikt om hur advokatfirmorna arbetar? Skriv gärna en kommentar och berätta, eller skicka mejl till [email protected].

Taggar

En kommentar

 1. Dessa brev kan karaktäriseras o beskrivas som grovt olaga hot -olaga hot ochans kan ge minst 2-4 års fängelse för de som skickat det. Dansk Höjesterett har avkunnat en dom att det den här advokaten gör är ulovligt – d v s olagligt! Det gäller då även de brev de skickar till Sverige /Norge så det är bara att polisanmäla dem och dessutom har den som påstår något om lagbrott -hela bevisbördan samt komihåg att Du
  I N T E behöver vittna mot Dig själv! Tvivlar på att detta brev håller i en svensk rättssal med en dom mot utfärdar om förbud mot detta sätt att föra rättssaker.
  Råd håll tyst, kommentera inget. Ingen kommentar.
  Låt Dig i n t e inledas i diskussion – oavsett vad de från advikatgirman säger säg bara INGEN KOMMENTAR eller “Jag kommenterar inte det”! Du har I N G E N SKYLDIGHET ATT YTTRA DIG OCH ÄN MINDRE ATT VITTNA MOT DIG SJÄLV! Håll käft! De ska bevisa! De ska ha ett s k modus operandi och framförallt ett uppsåt, direkt, indirekt eller eventuellt uppsåt att tillfoga rättighetshavaren “skada” –
  kan de inte påvisa eller bevisa detta ska rätten självmant
  ogilla talan och den anklagade ska ha rätt till en egen advokat vid alla tillfällen saken mot denne /denna föres
  på tal. Inget utalande utan advokat och inte ens då!
  OBS! OMVÄND BEVISBÖRDA GÄLLER I N T E I
  BROTTMÅL ELLER MÅL OM EVENTUELL UPPHOVSRÄTT!
  FÖR FRI PROGRAMVARA ELLER OPERATIVSYSTEM ELLER S K ABANDONWARE FINNS INGEN S K COPYRIGHT ENDAST COPYLEFT!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close