Njord Lawfirm får inte ut personuppgifter – dansk domstol stoppar

Pirate Bay skull

Advokatfiraman Njord Lawfirm får inte personuppgifter från internoperatörerna Telia och Telenor i Danmark. Högsta domstolen – Højesteret – i landet avslår advokatfirmans krav och stänger därmed dörren för många hotbrev som firman annars kunde ha skickat till påstådda piratnedladdare.

Njord Lawfirm har blivit synonym med de tusentals hotbrev som skickats ut med krav på pengar till piratnedladdare. Brev som påstår att en film eller serie har laddats ner av brevets mottagare, och som kräver tusentals kronor i betalning för att man inte ska riskera att dras till domstol.

Breven har skickats ut i flera nordiska länder och orsakat stora skriverier. Vi på Tekniksmart har hört från hundratals mottagare i alla åldrar som är bestörta över hotbreven. Och i alla fall har råden varit att inte betala och inte kontakta Njord Lawfirm. Ingen ska behöva betala tusenlappar på grund av brev som skulle kunna klassas som utpressning.

17368

Och kanske kan vi nu få ett slut på massutskicken. Njord Lawfirm och danska operatörer har fört en hård batalj genom det danska rättssystemet, och efter svängande domar som tagit båda parternas sida så har nu Högts domstolen sagt sitt – och det är inte till Njord Lawfirms fördel.

”In its order based on telecommunications legislation, the Court has weighed subscribers’ rights to confidentiality of information regarding their use of the Internet against the interests of rightsholders to obtain information for the purpose of prosecuting claims against the subscribers”, skriver Højesteret i sitt utslag.

The telecommunications companies are therefore not required to disclose the names and addresses of their subscribers.”

Frågan är nu om förlusten i Danmark betyder att advokatfirman tänker fokusera hårdare på de andra nordiska länderna. Än så länge har vi inte hört om någon som blivit dragen till domstol, vilket betyder att hotbreven som skickas än så länge är tomma hot.

Förhoppningarna är nu att svenska domstol ska ta efter sin danska motsvarighet och hindra advokatfirmornas aggressiva framfart även i Sverige.

Om du har fått ett hot brev från en advokatfirma som påstår att du laddat ner piratkopierat material så kvarstår tidigare råd. Kontakta inte advokatfirman och betala absolut inte några pengar. Speciellt inte om du vet med dig att inget laddats ner från din internetuppkoppling.

Har du fått ett hotbrev eller har du någon åsikt om hur advokatfirmorna arbetar? Skriv gärna en kommentar och berätta, eller skicka mejl till [email protected].

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.