Apple stoppar kontroversiell VPN-app från Facebook

onavo-vpn-facebook

Facebook har tvingats att ta bort den kontroversiella VPN-appen Onavo från App Store. Detta då applikationen bryter mot appbutikens nya regler.


Onavo fick stor uppmärksamhet efter att VPN-appen uppmärksamades samla in personlig information om dess användare. Data som Facebook analyserade för att förstå vad dess användare gjorde även utanför det enorma nätverk som företaget byggt upp.

VPN-appar används primärt för att skydda användarna mot utomstående som potentiellt spionerar på hur en internetanslutning används och vilken data som skickas fram och tillbaka. Appen bildar en skyddande tunnel där trafiken passerar helt skyddad så att ingen kan se vad som finns inuti.

Men om VPN-appen i sig själv spionerar på datan blir det genast rusktigt otrevligt. Eftersom precis all trafik går via appen betyder det att den som styr VPN-appen också kan utläsa stora mängder personlig information, som sedan kan analyseras och används för exempelvis riktad reklam.

Och det är precis vad Facebook har gjort med Onavo. När företaget köpte Onavo tidigare under 2013 blev det ett viktigt verktyg för Facebook i jakten på användarnas data. Och det är bland annat information via Onavo som gjorde att WhatsApp tillslut köptes av Facebook för extrema 19 miljarder dollar.


Facebook påstår att de varit tydliga kring Onavo

Så vad är då anledningen till att Onavo tillslut togs bort från App Store?

Enligt Apple klarar inte VPN-appen de senaste regeländringarna för App Store, vilka bland annat säger att appar inte får samla information om vilka andra appar som finns på samma enhet. Inte heller får de använda datan för dataanslus eller marknadsföring. Och därmed måste Onavo tas bort, vilket vi så klart är väldigt glada för.

Facebook däremot är knappast lyckliga. I ett enkelt uttalande till webbsajten The Verge säger Facebook att de alltid varit tydliga om informationen som samlas och hurden används; och att de som utvecklare på Apple plattform följer de regler som satts upp.

Det där med tydlighet kan alltid diskuteras. För att ta reda på den biten måste du som användare först öppna den fulla beskrivningen av appen på App Store, därefter läsa raden om hur data kan samlas in för att “förbättra Facebooks tjänster”. Vad nu det innebär.