200 GB gratis lagring på iCloud – med en stor hake

apple-icloud-cloud-logo

Apple erbjuder tillsammans med fyra mobiloperatörer rejält med gratis lagringsutrymme på iCloud. Hela 200 GB vilket är långt mer än de flesta andra molnlagringstjänster på marknaden idag. Dock så kommer erbjudandet med en hel rad försvårande krav för att kunna nyttjas.

Molnlagring är ett utmärkt sätt att spara dina filer så att de alltid är tillgängliga. Många tjänster erbjuder från några gigabyte upp till flera terabyte med lagring (om du har plånboken för det) så att du kan spara undan dina viktiga filer. Enkelt åtkomliga från dator, mobil, surfplatta eller andra smarta prylar.

Apple har en molnlagringstjänst kallad iCloud som kan användas av alla med en iPhone, iPad och Mac-dator. Ett trevligt tillskott i utrymme när bilderna svämmar över i mobiltelefonen, eller man bara vill komma åt det där viktiga dokumentet oavsett om man är på kontoret eller i hemmet.

Tyvärr har Apple valt att bara erbjuda 5 GB gratis utrymme till sina användare, vilket kan jämföras med Google Drive som ger tre gånger så mycket. Visserligen kostar 50 GB på iCloud bara 9 kronor per månad, men varför betala när man kan få lite mer helt gratis? Och det är precis vad Apple erbjuder nya iPhone-användare som bor i USA.

200 GB gratis på iCloud – i två månader

Under en period på två månader kan den som köper en ny iPhone via någon av de fyra stora mobiloperatörena i USA få hela 200 GB gratis lagringsutrymme på iCloud. När två månader har gått minskas utrymmet automatiskt till 5 GB, om inte användaren väljer att betala för det extra utrymmet så klart.

Målet för Apple är givetvis att användarna ska ladda upp betydligt mer än 5 GB av utrymmet så att de tvingas fortsätta betala efter gratisperioden. Kostnaden är inte direkt hög, bara 21 kronor, men om man inte är intresserad är det bättre att neka gratisutrymmet och bara använda den normala mängden på iCloud.

Apple introducerade iCloud under 2011 och har inte ökat gratisutrymmet en enda gång sen lanseringen. Och det lär inte finnas någon anledning för företaget att göra det idag heller, för Apple har ett mål att dubbla sina intäkter från tjänster fram till 2020 – vilket innebär att iCloud potentiellt kan bli dyrare om de ska nå målet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.