Netflix kringgår Apples avgifter – tar betalt utanför iTunes

Netflix Logo 2016

Netflix vill gå runt den avgift som Apple tar för alla köp via App Store på iOS. Enligt flera användare av filmtjänsten försöker Netflix tvinga nya använder att skapa konton och betala för tjänsten via en mobil webbsajt – bortom Apples kontroll.

När en användare gör sitt första köp på en prenumeration i iOS tar Apple 30 procent av kostnaden. Återkommande betalningar halveras till 15 procent. Fortfarande mindre än den första avgiften, men det blir snabbt stora summor med miljontals användare.


För att slippa betala avgiften planerar Netflix att göra alla betalningar via en mobil webbsida. Just nu testar filmtjänsten nya metoden i 33 länder och testet pågår fram till den 30 september i år.

Länderna som omfattas finns i Europa, Latinamerika och Asien. De som stöter på testet kommer att märka att man inte längre kan göra sina köp direkt via iTunes. Istället omdirigeras betalningen via en mobil webbsida som Netflix äger.

Så vilka länder omfattas av Netflix nya test? Här är den kompletta, officiella listan:

Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Colombia, Danmark, Ecuador, Finland, Filippinerna, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kroatien, Korea, Malaysia, Mexiko, Norge, Peru, Polen, Slovakien, Sverige, Sydafrika, Storbritannien, Taiwan, Thailand, Tyskland, Ungern och Österrike.

Netflix är noga med att det här bara är ett test. Men det vore logiskt att filmtjänsten tar steget fullt ut och kapar Apples andel av vinsterna; precis som Spotify redan gjort.

Anledningen är enkel – Apple har direkta konkurrenter till både Netflix och Spotify. Så varför betala miljontals dollar till en konkurrent som Apple? Det vore mer logiskt att undvika det helt och behålla hela kakan utan att göda sin kanske största fiende.

Läs mer om nyheten på TechCrunch.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.