Musikbolag till attack mot Internet Archive – miljardstämning

Hacker

Universal Music Group och Sony Music Entertainment vill att Internet Archive betalar 412 miljoner dollar till dem. Anledningen? Tjänsten lade upp digitaliseringar av 2 749 stycken 78-varvare på sin webbsajt.


Det är knappast någon nyhet att musikbolagen och filmbolagen är extremt beskyddande av sina immateriella rättigheter – och att de kastar en stämning på Internet Archive med krav på nära 4,7 miljoner kronor är inte förvånande.

Musiken som digitaliserats spelades in mellan 1920 och 1957. Bland artisterna som finns med hittar vi tunga namn som Billie Holiday, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Duke Ellington och Miles Davis.

Och det är dessa namn som gör att Universal Music Group och Sony Music Entertainment kräver denna fantasisumma av Internet Archive.

Det här är inte första gången som Internet Archive stäms för brott mot upphovsrätten. Tidigare har tjänsten dragits till domstol efter att ha lagt upp e-böcker på sin sajt. Den domen är överklagad och har inte fått en slutgiltig utgång än.


Via Reuters