7 000 kronor i skadestånd för nerladdning av piratfilm – nya kravbrev till svenskar

hotbrev piratjagare advokatfirma

Det blir allt högre belopp att betala för de som tar emot hotbrev från piratjägare. Danska advokatbyrån Njord Lawfirm har hittills nöjt sig med runt 3000 till 4 500 kronor — nu kommer nya advokatbyråer med ännu saftigare summor.

Nyhetssidan Breakit har tagit del av uppgifter om hur svenska advokatbyråer får i uppdrag att skicka ut hotbrev till svenska individer med krav på betalning för påstådd piratnedladdning. Uppdrag som kan kosta varje drabbad person hårt ekonomiskt — hela 7 000 kronor faktiskt.

Det är summan du som mottagare ombeds betala för att slippa en civilrättslig process som kan bli mycket dyrare för den som fälls.

En advokatfirma som åtagit sig uppdrag åt filmindustrin är Stockholmsbaserade Innerstans Advokatbyrå. Alex Block är jurist på advokatfirman och enligt honom är det ett stort antal hotbrev som har skickats ut i Sverige.

Meddelandet från advokatfirman är tydligt. Betala förlikningen på 7 000 kronor eller gå till domstol.

Innerstans Advokatfirma vill dra personer inför domstol

Det finns inga bekräftade fall där någon faktiskt har hamnat i domstol, men Alex Block försäkrar att det kommer att ske processer mot de som inte betalar. Till Breakit bekräftar han att advokatfirman har som avsikt att dra personer inför rätta för att tvinga till betalning.

På frågan om advokatfirman faktiskt tagit någon till domstol för att de inte betalat menar Alex Block att så har skett. Han vill dock inte säga hur många eller om de vunnit målen.

Han säger också att de som försöker skydda sig bakom tron på att öppna WiFi-nätverk ska vara ett sätt att skylla på andra nätverksanvändare inte ska känna sig säkra. Civilrättsligt är man ansvarig för vad som sker via ens uppkoppling menar Alex Block.

I skrivande stund finns varken hotbrev eller uppgifter om vilka filmer eller serier som advokatfirmorna vill ha ersättning för. Och med Datainspektionens granskning av hur utskicken går till är det fortfarande mycket som är oklart kring vidare utredningar, både från firmornas perspektiv och myndighetshåll.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.