Windows-datorer med Snapdragon 845 släpps under 2018

Qualcomm Snapdragon Logo

När Qualcomm höll i det årliga evenemanget Snapdragon Technology Summit presenterades de två första datorerna med Snapdragon 835-processorer. Redan innan modellerna går att köpa kommer nu rapporter om när efterföljarna med Snapdragon 845 är redo för handeln.

Om du har en flaggskeppstelefon med Android är det sannolikt att det sitter en Snapdragon 835-processur under skärmen. En processor som hyllats för sin prestanda och som är så bra att den till och med fungerar i nya generationens Windows-datorer.

Under Snapdragon Technology Summit presenterades datorerna HP Envy x2 och Asus Nova Go som båda baseras på Snapdragon 835, och intresset kring dem är skyhögt just nu.

Snapdragon i Windows-datorer kan slå hårt mot Intel

Windows 10-datorer som använder ARM-processorer är ett stort steg framåt och ett slag mot Intel som är den rådande marknadsledaren. Och redan idag har vi fått rapporter om nästa stora slag som på allvar kan rubba Intels dominans.

De första ARM-baserade datorerna från HP och Asus släpps under första kvartalet 2018. Men om du håller i plånboken kan nya varianter med efterföljaren Snapdragon 845 vara redo för årets andra halva.

Det betyder bättre prestanda, lägre strömförbrukning och en generellt mer effektiv SoC-krets som kan bli en riktig höjdare på marknaden.

Förutsatt att datorerna faktiskt klarar att köra de vanliga programmen för Windows utan fördröjningar eller andra prestandaproblem. Det finns en viss oro för att ARM-processorerna inte ska vara starka nog för exempelvis Adobe Photoshop och liknande, och oron är definitivt berättigad idag.

Windows-programmen måste emuleras på ARM-processorer

Vanliga Windows-program måste nämligen emuleras för att kunna köras på ARM-processorer.

Kort förklarat betyder det att instruktionerna som programmen skickar till processorn först måste hanteras av ett extra funktionslager som konverterar dem till att kunna användas av ARM-processorn. Det är tidsödande, tar extra kraft och gör programmen långsammare.

Frågan är bara hur mycket långsammare och om användarna kommer att märka något. Även om det i vissa fall utlovas hela 20+ timmars drifttid så betyder det i slutändan lite om prestandan är märkbart dålig.

En detalj som garanterat uppskattas av många är inbyggt stöd för 4G/LTE-anslutningar. Bara sätt i ett SIM-kort och börja surfa utan behov av ett WiFi-nätverk. Skillnaden i batterianvändning mellan 4G/LTE- och vanligt WiFi ska vara mätbar men inte skala alltför många timmar av driften.

Kan du tänka dig en ARM-dator med Windows? Skriv en kommentar och berätta!

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.