Microsoft arbetar ständigt med att förbättra Cortana. Den digitala assistenten har fått stor spridning med Windows 10 och kan göra mängder av smarta saker — det finns bara ett litet problem för oss i Sverige.


Enligt Microsoft har Cortana fler än 145 miljoner användare (räknat under juli månad 2017). Dessa kan glädjas åt en kraftig ökning av antalet saker Cortana kan göra, från 174 saker tidigare i oktober till hela 230 i december.

Ökningen kommer från utvecklare och företag som ansluter sina tjänster eller prylar direkt till Cortana.

Det går exempelvis att styra uppspelningen av låtar i Spotify och ändra hur Philips Hue-lamporna lyser med rösten. Det går även att få nyheterna upplästa, lyssna och byta mellan radiokanaler och kolla om flyget är i tid. Eller varför inte skicka text från datorn till mobiltelefonen.

Cortana fungerar uruselt i Sverige

Problemet är bara att vi i Sverige inte kan använda oss dem. Cortana fungerar nämligen nästan uteslutande i USA vilket gör assistenten totalt värdelös för oss om inte Microsoft uppdaterar med svenskt stöd.

Cortanas 230 funktioner bleknar dessutom bredvid Amazon Alexa som ståtar med extrema 25 000 funktioner.

Amazon var mycket snabbare med att släppa utvecklarpaket för Alexa än Microsoft var med Cortana. Det bidrog till att tunga namn som Cumulus kunde bidra med 300 funktioner i ett svep till Alexa; där hänger Cortana knappast med i svängarna.

Microsoft och Amazon har tidigare presenterat ett samarbete mellan Cortana och Alexa.

Det betyder i stort att de digitala assistenterna utbyter funktioner och kan prata med varandra. Om Google och Apple tänker haka på tåget i framtiden vågar vi knappt sia om, men i skrivande stund ser det inte speciellt troligt ut.

Se alla funktioner som Cortana kan utföra här.

Kategoriserad i:

Taggad i:

,