Artificiell intelligens till Office 365 och Cortana – Microsoft visar stora nyheter

Microsoft Logo 2016

Microsoft uppgraderar Office 365 och Cortana med smartare artificiell intelligens. Det meddelar företaget under ett AI-inspirerat evenemang tidigare i veckan.

Med Office 365 blir det enklare att skapa diagram i Microsoft Excel med Insights. En funktion som automatiskt hittar mönster i data och ger förslag på vilka diagram som passar bäst för ändamålet.

En annan funktion som får hjälp av AI är nya verktyget Acronyms i Microsoft Word. Med hjälp av maskinlärning kan Acronyms hjälpa användarna att hitta och förklara definitioner och termer i dokument.

Fortsätter vi med Microsoft Word har även funktionen Tap introducerats.

Tap gör att användarna snabbt kan söka efter relevant information för ett projekt. Genom att söka igenom dokument, kalkylark och presentationer får du snabbt veta vilka filer som kan ha informationen du söker.

Outlook för mobiltelefoner får också nyheter, nu med integration med Cortana. Med AI-hjälp kan applikationen berätta när du senaste måste åka för att hitta till det där viktiga mötet.

Dessutom kan Outlook ge dig en beräknad ankomsttid när du väl är på väg, komplett med direktioner i trafiken för att du ska hitta fram så snabbt som möjligt. Lite som en GPS alltså.

Digitala assistenten Cortana själv kommer också att få förbättringar. Microsoft har avslöjat att Cortana snart kan ge naturligare följdförslag på händelser. Om du bokar en biljett till ett evenemang via assistenten kan du få ett förslag att lägga till tid och datum i din kalender. Som exempel.

Cortana kommer även att kunna summera de viktigaste detaljerna i din e-postmeddelanden.

Microsoft positionerar sig som en av ledarna inom AI

Det är tydligt att Microsoft tänker positionera sig som en av marknadens starkaste drivkrafter inom AI.

Något som tydligt märks på alla nyheterna vi skriver om ovan, att Microsoft släpper ett Quantum Development Kit och att företaget hjälper utvecklare skapa smartare AI-botar.

Allt det här kommer egentligen inte som någon nyhet för de som följt Microsofts utveckling de senaste åren. Redan 2014 sade företaget att Cortana var nästa stora sak att satsa på. En modern, digital assistent för hemmets alla prylar; från mobiltelefoner till datorer och kylskåp.

Vad tror du om AI i våra hem? Är det vägen att gå framåt och har vi någon stor nytta av det?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.