Hårdare straff för piratkopiering enligt förslag från regeringen

The Pirate Bay 950px

Ett nytt slag med nya brottsskalor för piratkopiering och upphovsrättsbrott har presenterats av regeringen. Upp till sex års fängelse är de nya buden – men det gäller inte för dig som bara laddar ner film.


De senaste åren har flera uppmärksammade fall kring piratkopiering och driften av stora webbsajter som möjliggjort detta cirkulerat i nyheterna. Bland annat domen kring Swefilmer-grundaren som fick tre års fängelse.

Enligt regeringens utredare är dagens straffskala inte tillräcklig för piratkopiering. Upp till sex års fängelse är det som gäller i framtiden om de nya förslagen går igenom. Så här säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon om anledningen till höjningen.

I dag pågår det en organiserad piratverksamhet på nätet som får stora konsekvenser för hela samhället. Därför är det bra att straffskalorna för dessa brott har setts över då straffen ska stå i proportion till brottens allvar, skriver Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Målet är att införa två nya brottsbeteckningar: grovt upphovsrättsbrott och grovt varumärkesbrott.

För båda är straffet mellan sex månader och sex år beroende på hur grovt brottet anses vara. Och med de nya brottsbeteckningarna får polisen utökade befogenheter.


Polisen får använda nya utredningsmetoder – kan beslagta domäner

Upphovsrättsbrott och varumärkesebrott ska göra det möjligt för polisen att använda nya utredningsmetoder som snabbare stänger ner sajter som bidrar till piratkopiering. För det måste brottet bedömas vara grovt, vilket ”inneburit synnerligen kännbar skada, medfört betydande vinning eller annars varit av särskilt farlig art”.

Bland annat ska polisen kunna beslagta domäner under hela utredningsperioden. Detta är något som polisen inte har möjlighet med rådande lagstiftning, vilket har möjliggjort fortsatt drift av piratsajter lång tid efter att huvudmännen hamnat i domstol.

Här vill regeringens utredare också vara tydliga med att den nya brottskalan är riktad mot organiserade former av piratkopiering. Om du laddar ner film olagligt ska det inte bedömas som grovt; driver du däremot nästa PirateBay eller Swefilmer hamnar du i riskzonen.

Henrik Pontén är frontfiguren för Rättighetsalliansen. En organisation som vid flera tillfällen företrätt filmbolag i olika mål mot piratsajter. Och han är positiv till regeringens förslag då de nya straffskalorna tar Sverige steget närmare normala nivåer i andra europeiska länder.

När börjar nya brottsskalorna slå mot vanliga piratnerladdare?

Det vore naivt att tro på regeringens utredare om att nya förslagen bara ska använda mot de som driver webbsajter för piratkopiering. Film- och musikbolag har varit notoriskt duktiga på att hitta vägar att slå mot privatpersoner som påstås ladda ner film; hur länge tar det innan de lyckas övertyga svenska rättsystemet att en nerladdad film ska omfattas av de nya brottsskalorna?

Ipred-lagen som trädde i kraft 2009 används på bred front av advokatbyråer (på uppdrag av filmbolag) för att hämta ut kontaktinformation om privatpersoner som påstås ladda ner piratfilm. Genom att spionera på filmer på piratsajter samlar firmorna in ip-adresser som med hjälp av domar mot internetoperatörer kan kopplas till privatpersoner – och därefter skickas hotbrev med krav på tusentals kronor till alla berörda.

Hur lång tid tar det innan dessa hotbrev inte bara omfattar monetära kostnader för privatpersonerna, utan även fängelsestraff? Och när kommer första domen mot en piratnerladdare där fängelsestraffet är längre än våldsbrott?