8 120 Telia-kunder kan få kravbrev för påstådd piratkopiering

Telias kunder riskerar att få kravbrev på tusentals kronor från advokatfirmor

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Telia fortsätter avslöja svenska internetanvändare så att upphovsrättsbolagen kan fortsätta skicka sina hotbrev med krav på tusentals kronor.

Enligt Bahnhof har Telia lämnat ut personuppgifter om 8 120 ip-adresser hittills i år. Vilket potentiellt kan leda till 8 120 hotbrev till enskilda individer.

Läs mer: Hotbreven från Njord Lawfirm, Ramberg & CONTRA PIRACY till svenska fildelare – så här ser breven ut

Endast Telia behöver lämna ut personuppgifter om sina kunder

Hittills i år har det inkomit 32 ansökningar om informationsföreläggande till Patent- och marknadsdomstolen från upphovsrättsinnehavare.

Alla ansökningar är riktade mot Telia vilket innebär att det – just nu – endast är Telias kunder som är i farozonen att få hotbreven.

Bahnhof skriver att summan som krävs i hotbreven kan uppgå till extrema 16 000 kronor. Och kravet är enkelt – betala direkt eller riskera att gå till domstol.

ovpn annons 336x280 2
Annons för svenska OVPN

Idag vet vi inte varför just Telia är den enda internetleverantören som får de här ansökningarna mot sig. 

Bahnhof spekulerar i att Telia kan vara ”mest generösa med sina kunduppgifter och att det därför är mest lukrativt för utpressningsbolagen att skicka sina förfrågningar till dem”. 

Här ska sägas att även Bahnhof är en internetleverantör och därmed direkt konkurrent till Telia. Bahnhof har länge följt utvecklingen av hotbreven mot svenska internetanvändare och driver webbsajten Utpressningskollen som kartlägger och tillhandahåller information om breven.

Läs mer: Filmbolagens attack mot VPN-tjänster – vill att de ska logga användardata

190 000 svenskar fick sina uppgifter utlämnade under 2020

Hotbreven har minskat med flera tusen det senaste året, men fortfarande drabbas mängder av svenska internetanvändare av skyhöga krav och hot om att hamna inför rätta i domstol.

Under 2019 utlämnades 60 363 ip-adresser av svenska internetoperatörer och under 2020 stannade siffran på 46 261 stycken. Det är en minskning med nära 23 procent från år till år, men samtidigt 715 procent fler än 2016 när fenomenet med hotbrev dök upp i Sverige.

Telia stod för den absoluta merparten av alla utlämnade ip-adresser – hela 31 572 stycken, jämfört med tvåan Com Hem som utlämnade 9 531 under samma period.

Läs mer om fördelningen av utlämning av ip-adresser på Bahnhofs webbsajt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.