Filmbolagens attack mot VPN-tjänster – vill att de ska logga användardata

Fyra VPN-tjänster har stämts och det kan påverka allt från vanliga användare till journalister och regimkritiker

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Filmbolagen har tröttnat på att VPN-tjänster används för att sprida och ladda ner piratkopierat material på internet.

I en stämning mot flera VPN-tjänster i Virginia, USA, kräver de att användarnas data börjar loggas och att tjänsterna ska blockera piratsajter på internet.

Läs mer: Filmbolag på offensiv mot internetoperatören Obenetwork – kräver uppgifter om ip-adress

De attackerade VPN-tjänsterna är Surfshark, VPN Unlimited, Zenmate och ExpressVPN. Och filmbolagens attack kommer under en period där allt fler känner oro för sin personliga integritet och säkerhet på internet.

I ett svep kan filmbolagen stänga dörren för en av få vägar som ökar säkerheten och integriten för internetanvändarna.

Anledningen till stämningarna är att VPN-tjänsterna påstås ha bidragit till spridning av piratkopoierat material på internet. Och för att användas till att kringgå geografiska spärrar på filmtjänster som Netflix.

OVPN VPN
Annons för svenska OVPN

Filmbolagen är också upprörda över att VPN-tjänsterna marknadsför sina tjänster direkt mot användare som vill piratkopiera anonymt. Både via direkta meddelanden på sina egna sajter och som annonser på piratsajter.

I vanligt ordning kräver filmbolagen att VPN-tjänsterna betalar för de skador som ska ha uppstått när användarna piratkopierat anonymt, att VPN-tjänsterna blockerar specifika webbsajter på internet och att användarnas data loggas.

Två stora sajter som filmbolagen uttryckligen vill blockera är The Pirate Bay och RARBG.

Filmbolagen vill också att VPN-tjänsterna stänger ner konton till användare som fått tre unika copyright-anmälningar mot sig inom 72 timmar.

Läs mer: TV4 och Svensk Film till attack mot ett fritt internet– tvingar Telia att blockera sajtåtkomst

Hotbrev mot svenska internetanvändare & blockerade webbsajter

Vi har upprepat sett vad filmbolagen kan åstadkomma när de får tillgång till känslig data om internetanvändare.

Tusentals hotbrev har skickats brett och vitt till svenska internetanvändare med krav på tusentals kronor för påstådd piratkopiering. Två namn som ofta dyker upp i sammanhanget är danska advokatfirman Njord Lawfirm och Ramberg.

Hotbreven vill ha massvis med pengar för att inte mottagaren ska riskera att hamna i domstol.

Uppåt 8 000 kronor i vissa fall. Men hittills har ingen hamnat i domstol och så här långt är det bara tomma hot som bara leder till att lättskrämda betalar i onödan. Många sannolikt för något de inte alls gjort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.