Webbläsaren Brave installerar en VPN-tjänst i Windows

Brave Logo 2023

Webbläsaren Brave har hamnat i hetluften efter att användare noterat hur den installerar en VPN-tjänst oavsett om de vill eller inte. Webbsajten Ghacks var först att rapportera om nyheten, men problemet har funnits ända sedan mitten på 2022.

VPN-tjänsten som installeras går under två namn i Windows: Brave VPN Service och Brave VPN Wireguard Service. De går att hitta i Tjänster-appen i både Windows 10 och Windows 11.

Båda är vilande och göra inget så länge du inte köper VPN-tjänsten från Brave. Det betyder att de varken påverkar datorns prestanda eller skickar någon data till företaget om du inte aktivt väljer att aktivera dem.

Brave: Vi tar bort tjänsterna snarast

Företaget bakom webbläsaren Brave har fått mycket kritik för hur de installerar tjänster utan att först be om tillåtelse.

I ett uttalande säger Brave att de tänker rätta till problemet så fort det går med en ny uppdatering till webbläsaren. I framtiden kommer VPN-tjänsten bara att installeras i Windows när användare köper den av dem.

Den som redan har webbläsaren och uppdaterar med nya versionen kommer att få Brave VPN Service och Brave VPN Wireguard Service borttagna. Inget meddelande visas om att det sker.

Brave lanserade egen sökmotor

Brave har tagit steget från att bara ha en webbläsare till att erbjuda en egen, oberoende sökmotor som konkurrerar med Google och Bing.

Sökmotorn har ett helt eget API som du kan använda för att baka in i dina appar och tjänster om du vill.

Brave har arbetat på en generativ AI-tjänst som just nu är under test internt hos bolaget.

Via Ghacks

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.