X (Twitter) tappade 600 miljoner användare förra månaden

Twitter (X) nya logotypen 2023

Gamla Twitter, som numera heter X, har haft en ruskigt dålig höst så här långt. Efter en stormig tid med Elon Musk vid spakarna och en rad kontroversiella beslut kring tjänsten så kanske det börjar visa sig i besöksstatistiken.

Enligt färsk statistik från SimilarWeb så hade X ett rejält besökstapp i september. Ner hela 600 miljoner färre besökare jämfört med augusti månad. Sajten minskade från 6,4 miljarder till 5,8 miljarder besökare, vilket fortfarande är en extremt hög siffra så klart.

Att bara se till en enskild månad säger inte mycket om hur trafiken påverkas för X, men om det är en fortsatt nedåtgående trend för tjänsten så bör Elon Musk ta sig i akt. Det kan mycket snabbt gå neråt om besökarna bestämmer sig för att gå någon annanstans.

Exempelvis om Elon tar beslutet att bredda kravet på betalning för att användare ska kunna skriva och kommentera på X i framtiden. Redan idag tvingas overifierade användare på Nya Zeeland och Filippinerna att betala en symbolisk summa varje år för den möjligheten. Vad händer om X kräver samma sak i USA?

Just nu vet vi inte varför X tappade 600 miljoner användare från månad till månad.

Det finns många tänkbara anledningar. Google har gjort stora förändringar i söken som påverkar mängder av sajter, och X kan vara negativt påverkad med minskad synlighet i sökresultatet. Det kan också vara en temporär dipp utan någon tydlig anledning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.