Svenska VPN-tjänsten OVPN är såld – här är köparen

VPN

En av de bästa VPN-tjänsterna på marknaden – OVPN – har fått en ny ägare. Det är amerikanska bolaget Pango som tar över rodret och med det ställer vi oss frågande till OVPN:s framtid som en ledande VPN-tjänst.

I ett meddelande på den officiella webbsajten skriver OVPN:s grundare och tidigare ägare David Wibergh att han grundade tjänsten med en stark tro på ett fritt, mer öppet och säkert internet. Han säger också att det är en kärnprinciperna för OVPN. Både då och nu.

Under årens gång har VPN-tjänsten sakta uppgraderats och förbättrats till vad OVPN är idag. Det betyder bland annat stöd för fler än 25 system, möjlighet att använda streamingtjänster och mycket mer.

Med introduktionen av Pango som äger är målet att fortsätta driva tjänsten mot nya höjder. Den nya ägaren har större ekonomiska muskler och kan erbjuda fler möjligheter att öka funktionaliteten, stärka supporten och bygga på den redan utmärkta infrastrukturen som är grunden i OVPN idag.

Samtidigt väcker det nya ägandeskapet en hel del farhågor och tankar om framtiden.

Är det säkert att använda OVPN?

Pango Group som bolaget egentligen heter äger sen tidigare en mängd andra säkerhetsprodukter och VPN-tjänster. Bland annat följande:

  • Hotspot Shield
  • Identity Defense
  • Intrusta
  • Betternet
  • Robo Shield
  • VPN 360
  • Ultra VPN

Speciellt Hotspot Shield är en av anledningarna till att vi är oroliga för OVPN:s framtiden. Den tjänsten har rapporterats till amerikanska myndigheten FTC med påståenden om oetisk loggning och delning av data på ett sätt som bryter mot tjänstens egna löften om anonym surf. Det skriver webbsajten Alternativeto som även säger att Hotspot Shield åtminstone tidigare inkluderat adware i sin installationsfil.

Alternativeto säger också att Betternet uppmärksammats för sina många varningar på VirusTotal. Enligt artikeln så varnar hela 13 antivirusappar för Betternet.

Vårt råd om OVPN

I skrivande stund finns inga konkreta bevis eller indikationer på att Pango tänker ändra något kring integriteten för OVPN. Med det sagt så är det inte längre enkelt att rekommendera OVPN framför andra, enskilda tjänster som inte ägs av omtalade bolag som just Pango.

Ett tips att använda Mullvad som är en annan svensk VPN-tjänst. De är stabila, mycket integritetsmedvetna och har hög hastighet i nätverket.

Om du redan har betalt för en längre period med OVPN så är det extra viktigt att hålla koll på ändringar i användarvillkoren. Du bör också hålla ett öga på internet för att se om det dyker upp oberoende granskningar av OVPN och Pango som kan peka på att användarnas integritet är i fara.

Mer information följer när det finns.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.