Är Hövding säker att använda? Kritik mot hjälmen

hovding cykelhjalm 2022
Foto: Via hovding.com

Cykelhjälmen Hövding granskas av Uppdrag Granskning efter att det framkommit skrämmande uppgifter om hur felande exemplar inte löser ut som de ska. Många anmälningar till ARN för stora problem.

Enligt uppgift har användare av Hövding varit med om situationer där cykelhjälmen inte löst ut vid olyckor och batterier har dör utan någon uppenbar anledning.

Samtal ska bevisa fel med Hövding

En vanlig hjälm skyddar alltid när du ramlar eftersom den sitter på huvudet, men Hövding måste kunna lösa ut för att skydda dig. Om den misslyckas med det så finns inget mellan ditt huvud och exempelvis marken eller en motorhuv.

Uppdrag Granskning ska ha tagit del av samtal från Hövdings kontor som påstås bevisa att företaget känt till problem med hjälmen – men ändå sålt felande exemplar helt medvetet.

Problemen i fråga ska vara så kallad korrosionsskador, även kallat ”fretting corrosion”. Det uppstår bland annat vid konstruktionsfel och kan påverka strömtillförsel från det inbyggda batteriet.

Trots att företaget ska ha känt till problemet så återkallades aldrig Hövding för utbyte eller reparation. Istället fortsatte försäljningen av så kallat ”ofriska Hövdingar”, åtminstone enligt inspelningarna.

Hövding: Det är fel i mjukvaran – uppdatera hjälmen

Företaget bakom Hövding säger att det hela är ett problem med mjukvaran som styr hjälmen och att uppdateringar till denna har löst hela saken. De säger också att en nyare mjukvaruuppdatering från mars 2023 minskade antalet reklamationer ”med 97 procent”.

Det kanske tyngsta påståendet är kanske ändå att företaget påstår att det inte varit fara för användares liv.

En Hövding som stänger av sig utan att varna, och som dessutom inte löser ut vid en olycka, är definitivt en fara för drabbade användare. Eller vad tycker ni?

Vi rekommenderar att ni kollar på Uppdrag Granskning och deras granskning av Hövding här.

Via SVT

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.