Skyddar VPN mot ransomware? (här är svaret)

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Ransomware är något av det värsta som kan hända din data. Att skydda sig mot ransomware är otroligt viktigt, men också knepigt om man inte vet hur det går till. Om du har funderat på att använda en VPN-tjänst för att skydda dig så har vi svaret här på huruvida det fungerar eller inte.

Och svaret är – nej. En VPN-tjänst är ett utmärkt sätt att skydda sin personliga integritet på internet, men den krypterade anslutningen som VPN erbjuder hjälper inte mot ransomware.

Lästips
Hur sprids ransomware? (Här är svaret)

Ransomware krypterar dina filer och kräver betalt för att låsa upp dem

Ransomware är så kallat skadlig kod, eller malware, som krypterar alla dina filer om koden får tillgång till din data. Oavsett om det är din nya smart-TV, datorn, NAS:en eller någon annan smartpryl. Ransomware attackerar allt som är tillgängligt.

Även om du har en VPN-tjänst aktiv så kan du ändå ladda ner skadlig kod till dina prylar.

En VPN-tjänst skapar en säker tunnel mellan din VPN-anslutna pryl och omvärlden. Allt som skickas i tunneln använder ip-numret för VPN-tjänsten vilket betyder att din egen ip-adress förbli osynlig. VPN-tjänster ser även till att obehöriga inte kan läsa den information som skickas till och från dina prylar.

Tyvärr hjälper det inte när ransomware inte bryr sig om varken integritet, ip-adresser eller egentligen vem du är överhuvudtaget.

Ransomware bryr sig endast om dina pengar

Det enda ransomware vill veta är 1) om du har data som kan krypteras och 2) att du är villig att betala de bakomliggande, cyberkriminella aktörerna för att få tillbaka dina filer.

Istället för att använda en VPN-tjänst för att stoppa ransomware så finns andra, mycket kraftfullare åtgärder att ta till. Exempelvis måste du ha ett bra antivirusprogram som minskar risken att skadlig kod får fäste på din dator. En bra brandvägg är också rekommenderat samt bra kunskap om hur ransomware fungerar.

Lästips
Stor varning: Attacker med ransomware ökar kraftigt (2022)

Rätt information om riskerna med skadlig kod räddar din data.

Tänk också på att alltid säkerhetskopiera din viktigaste data så att den alltid finns säkert och oåtkomlig för skadlig kod. Ett tips är att betala för en molnlagringstjänst med versionshistorik. Då kan du alltid ”rulla tillbaka” den senaste ändringen som ransomware-koden gjorde och få tillbaka dina filer igen. Alla bra molnlagringstjänster erbjuder den möjligheten idag, men räkna med att det kostar några kronor varje månad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.