Stor varning: Attacker med ransomware ökar kraftigt (2022)

Ransomware skull

Cybersäkerhetsmyndigheter i tre länder har gått ut med en gemensam varning om ökade attacker med ransomware. Inte minst de som riktas mot kritisk infrastruktur. Och det är ett problem som inte går att ignorera.

Det är myndigheter i Australien, Storbritannien och USA som gått ut med den nya varningen. I ett uttalande säger myndigheterna att hotaktörernas tekniska kunnande ökar och att ransomware-taktikerna blir allt mer avancerade.

Läs mer: MediaMarkt attackerad av ransomware (november 2021)

Attackerar försvars- och sjukvårdssektorn

En attack som fick extremt stor påverkan och som var mycket uppmärksammad under 2021 slog ut i princip alla Coop-butiker i hela Sverige. Även SJ och Apotek Hjärtat påverkades av ransomware-attacken.

Totalt påverkades fler än 200 företag världen över. Säkerhetsforskaren John Hammon kallade attacken för ”kolosal och förödande”.

Och det är så klart inte bara butiker och tåg som påverkas. Enligt cybersäkerhesmyndigheterna riktar sig många ransomware-attacker mot försvarssektorn, räddningstjänster, myndigheter, sjukvårdssektorn och finanssektorn. Bara för att nämna några.

hacker hacking masked code computer unsplash

För att komma åt systemen som ska attacker så utövar hackarna olika former av inledande attacker.

De vanligare metoderna är så kallad spear-phishing och användning av läckta (eller knäckta) lösenord. Hackarna nyttjar även sårbarheter i mjukvara.

Läs mer: Aktieinvest utsatt för hackerattack med ransomware (oktober 2021)

Många svenskar använder superenkla lösenord

Visste du att det mest använda lösenordet hos svenska användare är ”123456”? Det är kanske inte så konstigt att många drabbas av malware och annat otyg med så enkla lösenord.

Det näst mest använda lösenordet är ”123456789” och på tredjeplats hittar vi ”hejsan”. Av de 200 mest använda lösenorden så kan 99 lösenord knäckas på under sekunden av en hackare. Vi säger det igen – på under sekunden!

Det är extremt viktigt att du använder unika lösenord på alla dina sajter och tjänster. Att du har antivirusprogram på datorn och en ordentlig brandvägg. Det är det mest grundläggande skyddet du kan ha utöver kunskap om riskerna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.