Google har skapat en smart lampa kallad ”dLight”

Kan röststyras och fungerar som belysning till videomöten

google dlight leaked 2022

Google är ett välkänt varumärke inom kategorin för smarta hemprylar. Men hittills har företaget hållit sig till nätverksprylar, högtalare och smartskärmar. Nu pekar uppgifter på att Google även har en smart lampa på gång.

  • Ansluts till hemnätverket med WiFi
  • Trådlösa uppdateringar av mjukvaran
  • Lampan är på 14 watt och fungerar till videosamtal

Enligt webbsajten 9to5Google kallas smartlampan för dLight. Det är en helt vit lampa med rund fot och en lampdel som går att vrida. Belysningsdelen är speciellt designad för att fungera lika bra när du läser som till belysning vid videosamtal.

Själva lampan är på 14 watt och det är inte fastställt vilken typ det handlar om, eller om det går att byta den själv på ett smidigt vis (vi gissar att det bör gå).

Läs mer: Nu finns Google One VPN för iPhone och iOS

Saknar inbyggd mikrofon & stöder WiFi 802.11n

Enligt uppgifterna vi har idag så kan Google dLight röststyras med Assistant och anslutas till Home-appen för styrning via mobiltelefonen. Mycket likt vilken annan smartlampa som helst, exempelvis från Philips Hue.

Någon mikrofon finns inte, men om du har andra smarta högtalare eller smartskärmar med mikrofon så kan du använda ”Hey Google” den vägen och styra dLight med röstkommandon.

För anslutning till hemnätverket så stöds WiFi 802.11b/g/n. Mer än så behövs inte med tanke på att den smarta lampan inte behöver stor bandbredd för att fungera, så nyare 802.11ac och ax hade varit en onödig kostnad.

Läs mer: Problem med Nest WiFi & Google WiFi – kopplar ner sig helt slumpmässigt

USB-C och uppdaterad firmware över OTA

Google dLight använder USB-C för strömförsörjning. Den inbyggda mjukvaran uppdateras över OTA, vilket betyder att den laddas ner till smartlampan över WiFi och installeras automatiskt.

Den här produkten är framtagen av ett internt team på Google och smarta lampan erbjuds endast till företagets egna anställda.

Vi vet inte vad Googles anställda betalar för produkten eller huruvida den kommer att släppas utanför företaget i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.