Filmbolag på offensiv mot internetoperatören Obenetwork – kräver uppgifter om ip-adress

The Pirate Bay 950px

Svensk Filmindustri och Nordisk Film går till attack mot internetleverantören Obenetwork. Kräver att uppgifter om användare som laddat ner upphovsrättsskyddat material ska ges ut till filmbolaget.

Det har varit tämligen tyst kring filmbolagens och advokatfirmornas hetsjakt på svenska filnerladdare. Men nu är ordningen återställd efter att Svensk Filmindustri och Nordisk Film går på offensiven mot en svensk internetoperatör.


Det är webbsajten Dagens Juridik som rapporterar att Svensk Filmindustri och Nordisk Film kräver att Obenetwork ska lämna ut information om en specifik ip-adress. En adress som användes på sajten The Pirate Bay den 2 juni för att ladda ner upphovsrättsskyddat material.

Om Svensk Filmindustri och Nordisk Film inte får den information som filmbolaget kräver hotas Obenetwork med ett vite om 100 000 kronor.

Dagens Juridisk skriver att det är juristen Sara Kindbäck på Rättighetsalliansen som lämnat in handlingarna till domstolen.

Lästips: Njord Lawfirm får inte ut personuppgifter – dansk domstol stoppar

I handlingarna ska det stå att Svensk Filmindustri och Nordisk Film tror att personal hos Obenetwork har nära kopplingar till The Pirate Bay, och att det finns risk att informationen som eftersöks förstörs eller inte lämnas ut av internetleverantören.

Svensk Filmindustri och Nordisk Film vill att ärendet hanteras skyndsamt – utan att internetoperatören hörs i frågan.

Det påstås att verksamheten som pågår och vilket filmbolaget vill stoppa pågår i en stor skala. Exakt vad det innebär framgår inte. Det framgår inte heller exakt vad Svensk Filmindustri och Nordisk Film menar när de säger att personer på Obenetwork arbetar med eller nära The Pirate Bay.

Läs mer om nyheten på Dagens Juridik här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.