TV4 och Svensk Film till attack mot ett fritt internet– tvingar Telia att blockera sajtåtkomst

The Pirate Bay 950px

TV4 och Svensk Film fortsätter att attackera möjligheten för svenska internetanvändare att fritt använda internet. Via domstol tvingar de internetoperatören Telia att blockera flera webbsajter, bland annat The Pirate Bay och Dreamfilm.

Rättstvisten bakom blockaden har pågått i flera år och omfattar även större, amerikanska filmbolag som Universal och Warner Bros. En tvist som via i Patent- och marknadsdomstolen avgjorts till filmbolagens fördel.


Telia måste blockera flera nämnda sajter – som The Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies – annars hotas internetoperatören av vite. Tre veckor har Telia på sig att införa blockaden mot sajterna.

njord lawfirm hotbrev sverige
Ett av hotbreven som skickats av Njord Law Firm

Utöver de nämnda sajterna så åläggs Telia att blockera andra sajter vars huvudsakliga syfte är att ge åtkomst till de blockerade sajterna.

Och någon väg framåt finns inte för Telia att överklaga då Patent- och marknadsdomstolens beslut är slutgiltigt.

Det här är bara en av flera attacker mot svenska internetanvändare från filmbolagen. Tidigare har vi rapporterat hur olika filmbolag via svenska och danska advokatbyråer skickat hotbrev med skyhöga krav på tusentals kronor till tiotusentals svenskar.

Hotbrev med kräver massvis med pengar med skarpa hot om domstol om inte mottagaren betalar.

Det är tydligt att filmbolagen är beredda att gå långt för att attackera svenska internetanvändare, även när de inte har några tydliga bevis. Även andra internetleverantörer än Telia blir påhoppade, till och med när bevisen är uppenbart felaktiga.

Som i fallet med Obenetwork där Svensk Filmindustri och Nordisk Film jagade internetoperatören till Stockholms tingsrätt – där de föll platt eftersom de tillhandahållit felaktig information.

Jakten på påstådda fildelare kommer att fortsätta även efter Telias blockad av de ovan nämnda webbsajterna. Och vad blir nästa steg? Hur lång tid tar det innan TV4, Svensk Film, Warner Bros, Universal och de andra filmbolagen börjar lämna in krav på blockader av sajter som inte är så uppenbart inriktade på piratkopiering?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.