Snabbare uppdateringar med macOS 11.0 Big Sur – mer sköts i bakgrunden

macOS 11.0 Big Sur
macOS 11.0 Big Sur

Med macOS 11.0 ”Big Sur” installeras uppdateringar i operativsystemet snabbare och mindre påträngande än tidigare. Anledningen är att en del av uppdateringsprocessen nu körs i bakgrunden.

Normalt installeras uppdateringar i macOS och Windows 10 på ett sätt som hindrar användaren från att arbeta med datorn. Du laddar ner uppdateringen, startar om datorn och väntar på att installationen ska avslutas. Först därefter kan du använda datorn igen.

Genom att låta en del av processen köras i bakgrunden medan du använder macOS så kan framtida uppdateringar installeras mycket effektivare.

Once macOS Big Sur is installed, software updates begin in the background and complete faster than before — so it’s easier than ever to keep your Mac up to date and secure.

Apple

Vi vet inte exakt hur den processen ser ut eftersom Apple valt att lägga locket på om saken. Men klart är i alla fall att det inte tar lika lång tid att färdigställa installationen medan du måste vänta.

En anledning till att det här fungerar har med macOS säkerhetssystem att göra.

Med Big Sur introduceras en ny, kryptografiskt signerad systemvolym. Den skyddar alla dina viktiga och känsliga systemfiler från obehöriga ändringar. En positiv bieffekt är att macOS vet exakt hur systemvolymen är upplagd, vilket gör att uppdateringar kan göras i bakgrunden utan att påverka ditt arbete, samtidigt som du inte påverkar installationsprocessen.

MacOS 11.0 Big Sur släpps under hösten 2020 och finns i skrivande stund som en tidig beta-version för utvecklare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.