Antalet utpressningsbrev till internetanvändare minskar kraftigt

Advokatfirmorna hämtar inte ut lika många personuppgifter som förra året

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Internetleverantören Bahnhof hållet ett öga på hur många hotbrev som advokatfirmor skickar till svenska internetanvändare för påstådd piratnedladdat innehåll. Och antalet har minskat stort den senaste tiden.

  • 70 procent färre ansökningar till PRV än samma tid förra året
  • Toppadvokat på Njord Law Firm åtalad för grovt bedrägeri
  • Utpressningsbreven kräver internetanvändare på tusentals kronor

Läs mer: Hotbreven från Njord Lawfirm, Ramberg & CONTRA PIRACY till svenska fildelare – så här ser breven ut

Betydligt färre ansökningar från advokatfirmorna till PRV

Utpressningsbreven kräver internetanvändare på tusentals kronor för påstådd piratnedladdning av film och serier via internet. Under 2017 och 2018 skickades tiotusentals brev till boende i Sverige från advokatbyråer som danska Njord Law Firm.

I breven står att mottagaren måste betala för att inte riskera att hamna i domstol. Det är oklart hur många som faktiskt tagit fram plånboken, men det är sannolikt att en hel del skrämts till betalning – trots att det inte finns ett enda bekräftat fall där advokatfirmorna faktiskt gått vidare till domstol.

Bahnhof har regelbundet hämtat ut offentliga uppgifter från Patent- och Registreringsverket om hur många ansökningar som kommit in om utlämning av postuppgifter till internetanvändare.

Hittills i år har 28 ansökningar kommit in till Patent- och Registreringsverket. Vid samma tidpunkt förra året låg siffran på 92 ansökningar, vilket betyder en minskning på nära 70 procent.

Läs mer: Njord Lawfirm får inte ut personuppgifter – dansk domstol stoppar

Toppadvokat på Njord Law Firm åtalad för grovt bedrägeri

Det finns fortfarande en överhängande risk att advokatfirmorna ökar antalet under årets andra hälft. Men det finns något som talar för att de vill arbeta lite försiktiga framöver. Nämligen ett åtal mot Njord Law Firms toppadvokat Jeppe Brogaard Clausen för just utskicken av utpressningsbrev.

Ett åtal som gäller grovt bedrägeri och som i värsta fall (för Jeppe) kan resultera i åtta års fängelse. Det rapporterar danska tidningen Berlingske här.

Det är oklart om advokatfirmorna tänker öka antalet förfrågningar till Patent- och Registreringsverket under årets andra hälft.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.