SVT granskar hotbreven till misstänkta fildelare – tiotusentals nya brev 2018

hotbrev piratjagare advokatfirma

Advokatbyråerna fortsätter hota misstänkta fildelare med nya utskick av kravbrev i Sverige. Enligt Uppdrag Granskning kommer Njord Law Firm skicka ut totalt 35 000 brev bara under 2018 – och du kan få ett brev oavsett om du har faktiskt har laddat ner eller inte.


Ett av de många problemen med hotbreven från bland annat Njord Law Firm Ramberg är att de inte vet vem som faktiskt laddat ner den påstådda filmen som ofta nämns i breven. De kan bara se vilken gatuadress IP-adressen de tvingat till sig från internetoperatörerna går till.

Tillvägagångssättet har kallats för maffiametoder och den som svarar på breven får bara ett standardsvar tillbaka som försöker cementera faktumet att man ska betala. Det finns ingen skyldighet i att ta fram plånboken, men advokatbyråerna formulerar sig mycket aggressivt och trycker hårt på att mottagaren ska ta förlikningen.

SVT har via Uppdrag Granskning pratat med några av mottagarna av de hot brev som Njord Law Frim skickat ut.

Bland annat Henning Klouman, 83 år. Om vi ska tro Emelie Svensson på Njord Law Firm och Tom Kronhöffer på Ramberg kan Henning dras inför domstol om han inte betalar den förlikning som erbjuds. Båda firmorna har nämligen ambitioner att börja skicka påstådda fildelare till domstol för att driva igenom sina krav.

Nu tror vi knappast att just Henning Klouman av alla mottagare hamnar i domstol. Till att börja med är det tiotusentals som drabbats av hotbreven, och sannolikheten att faktiskt väljas för vidare åtgärder är liten. Därtill är han 83 år gammal och Njord Law Firm lär inte få det lätt att övertyga domstolen om att han faktiskt laddat ner film.

Det är sannolikt att Njord Law Firm och Ramberg väljer ut personer som matchar målgruppen för piratnedladdning för att öka sina chanser till fällande domar. Gissningsvis är 80 år och uppåt inte med där.

Datainspektionen granskar just nu utskicken för att se om det handlar om otillåten inkassoverksamhet. Det finns inget utslag i den frågan än och det finns ingen tidsram för när det kan vara klart.

Vi rekommenderar att du läser mer om hur Uppdrag Granskning har undersökt kravbreven från Njord Law Firm här. Det är välkommet att fler granskande ögon undersöker hur advokatbyråerna utnyttjar människors ovilja att hamna i domstol för egen vinnings skull.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.