Apple öppnar NFC-kretsen i din iPhone med iOS 12

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Apple kan vara på gång att öppna NFC-kretsen i din nyare iPhone-telefon för bredare användning. Enligt uppgift kommer iOS 12 att släppa på restriktionerna för kretsen så att den exempelvis kan användas för att öppna dörren till ditt hotellrum eller betala på tunnelbanan.


Uppgiften är inte bekräftad än, men många väntar sig att nyheten ska släppas under WWDC 2018. Apples stora konferens går av stapeln i början på juni; sannolikt med större presentationer av bland annat iOS 12 och nya Macbook Pro-modeller.

Förra året avslöjades att Apple redan använder iPhone-telefoner för att öppna interna dörrar på företagets kontor. Systemet som används designades och utvecklades av HID Global, ett dotterbolag till Assa Abloy. HID Global har sen tidigare flera liknande system, men då speciellt designade för Android.

En tidigare rapport säger att Apple diskuterat med HID Global om att bygga in teknologi för att öppna låssystem via NFC i iPhone-serien. Åtminstone så långt bak som 2014 vad man känner till. Samma rapport pratar om att Apple diskuterat olika metoder för emulering av åkkort för kollektivtrafik med företaget Cubic.

Det är inte någon nyhet att Apple länge motstått marknadens önskan att NFC-kretsarna i iPhone-telefonerna ska öppnas för bredare användning. Idag är kretsen hårt inlåst till ett begränsat antal funktioner, bland annat Apple Pay.

Några små steg i rätt riktning har tagits de senaste åren med bland annat iOS 11 och Core NFC.

Core NFC är ett ramverk för utvecklare som vill använda iPhone-telefoneras NFC-krets till att skanna NDEF-datataggar (NFC Data Exchange Format). Bara ett litet antal företag har använt den möjligheten idag, bland annat tillverkaren Abbott som tillverkar glukosmätare.

Även watchOS 4 med GymKit gläntade lite på dörren till NFC-kretsarna. Det är en plattform för att synkronisera båda hållen mellan en Apple Watch och en träningsmaskin. Hela processen för autentisering av enheterna hanteras med hjälp av NFC.

Vad tror du om att Apple faktiskt öppnar NFC för bredare användning? Är det något vi kan vänta oss eller är det ett falskt rykte?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.