Apple börjar massproducera nya processorer för iPhone 9

Apple Logo

Apple börjar massproducera nya generationens iPhone-processorer för 2018. Enligt uppgifter till webbsajten Bloomberg kommer Apple A12, som processorn väntas heta, att använda 7-nanometersteknik och tillverkas av kinesiska TSMC.

  • Alla de stora tillverkarna arbetar med 7-nanometersteknik
  • Apple vill bli först och störst med sina A-processorer för iPhone
  • TSMC är tillverkaren som producerar kretsarna
  • Kan bli stora förbättringar kring AI-beräkningar

Det är knappast något nyhet att Apple A12 väntas bli kraftfullare samtidigt som den är energieffektivare. Det är något som sker med varje ny generations processor och gäller även för andra tillverkare som Qualcomm och Samsung.

Vad som däremot är nytt är att Apple tar ett stort steg framåt med introduktionen av 7-nanometerstekniken. Det är snäppet vassare än den 10-nanometersteknik som används med processorerna till iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus. Och med det väntar sig många stordåd från Apples sida.

Dock inte kring ren processorkraft. Givetvis kommer prestandan att öka, men det är inte där som vi väntar oss de stora förbättringarna.

Apple A-serien är redan mycket kraftfull i en råstyrka. Vad vi vill se är högre energieffektivitet med lägre strömförbrukning. Det betyder att du kan använda din nya iPhone längre mellan laddningarna, utan att Apple måste öka batteristorleken.

Och i takt med att artificiell intelligens blir allt mer populärt måste Apple fokusera stort på det området framöver. Vi vet att nästa WWDC kommer att uppvisa en kraftigt förbättrad variant av Siri – och med det hoppas vi att nya iPhone får en AI-krets som gör beräkningarna snabbare utan att processorn belastas.

Här bör också nämnas att Apple inte är ensam om att arbeta med 7-nanometersteknik. Alla de stora tillverkarna sneglar åt den tekniken och en av de största är Samsung. Den sydkoreanska tillverkaren har redan bekräftat att de tänker släppa kretsar baserade på 7-nanometersteknik senare under 2018.

Läs mer om nyheten på Bloombergs webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.