Kobo Clara HD eReader – Comfortlight Pro, WiFi och utmärkt batteritid

Kobo Clara 2E

Dags att uppgradera dig med en ny e-boksläsare? Håll då ögonen öppna efter nya Kobo Clara HD eReader som väntas kunna lanseras inom de kommande veckorna.

Kobo Clara HD eReader rapporterades till amerikanska kontrollmyndigheten FCC tidigare i april. Därefter började e-boksläsaren listas på flera webbsajter och butiker – trots att Kobo själva inte bekräftat att modellen existerar.

Enligt de uppgifter som finns har Kobo Clara HD eReader en 6-tumsskärm som använder Comfortlight Pro-teknologi. Den används för att belysa skärmen på ett behagligt sätt även i dåliga ljusförhållanden. Målet är att användarens ögon inte ska behöva anstränga sig för att läsa texten på skärmen.

Ett sätt för att göra det lättare för ögonen är att ta bort de blåaktiga ljuset som många skärmar har. Exakt vad Comfortlight Pro innebär i Clara HD eReader återstår att se inför lanseringen.

Det finns upp till 8GB lagringsutrymme, ett batteri på 1 500 mAh som ska hålla i flera veckor, samt stöd för WiFi 802.11n. Här kan vi notera att modellen saknar stöd för nyare WiFi-tekniker som 802.11ac, men eftersom det bara är textböcker som ska synkroniseras så gör det knappast någon skillnad.

Enligt webbsajten Digital Reader saknar modellen både Bluetooth och SD-kortläsare.

Just nu är det oklart om e-boksläsaren har stöd för OverDrive; en funktion för att ansluta bibliotek till Kobo-plattorna så att du kan låna böcker utan att fysiskt besöka ett bibliotek. Kobo har dock ett mycket bättre stöd för låneböcker än exempelvis Amazon, även utan OverDrive.

Kobo Clara HD eReader väntas kunna släppas under maj eller tidigt juni. Cirkapriset är 129 euro, vilket omräknat blir kring 1 350 kronor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.