AMD Freesync till 2018 års Samsung tv-apparater

samsung-q9fn-2018

Samsung uppdaterar sina nyaste tv-apparater från 2018 med stöd för AMD Freesync. En teknik som används för att minska så kallad ”screen tearing” och ge en mjukare bildvisning i främst spel.


Idag används AMD Freesync och konkurrerande tekniken Nvidia G-Sync nästan uteslutande på PC. Tekniken finns även i nyare Xbox One-konsoler. Steget upp till tv-apparater är en viktig utveckling för framtiden och ett kliv framåt för alla gamers som föredrar tv och konsol framför datorn.

När uppdateringarna släpps kommer tekniken dock inte vara helt optimal. Bildupplösning är exempelvis låst till 1 920 x 1 080 pixlar (eller full-HD som det heter). Det betyder att du som har en tv kapabel att visa 4K-upplösning får en nedgraderad upplevelse i fråga om bildupplösning.

AMD Freesync kan även leda till artefakter och variationer i ljusstyrka medan du spelar. Det är åtminstone en positiv utveckling som för tekniken framåt även i våra tv-apparater; en första implementation kan knappast tänkas vara perfekt från start.

Om din tv får en uppdatering får den ett nytt menyval med två alternativ: Ultimate och Basic. Den förstnämnda ställer in tv:n till att visa uppdateringsfrekvenser mellan 48 Hz och 120 Hz, den andra minskar spannet till mellan 90 Hz och 120 Hz.

De modeller som omfattas idag är Samsung Q6FN, Q7FN, Q8FN, Q9FN samt NU8000-serien.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.