iPhone X kritiseras för kameraglas som går sönder

apple-iphone-x-front

Har du märkt att glaset som täcker kameran på din iPhone X börjat spricka? Du är inte ensam – just nu höjs många kritiska röster på de officiella Apple-supportforumen om hur glaset över kameran tenderar att spricka enkelt.

En stor del av kritiken rör dessutom Apples hantering av frågan eftersom företaget vägrar reparera skadan som ett garantiärende. Det kan göra det hela mycket dyrt för användarna som krävs på full betalning innan deras iPhone X kan lagas.

Köpte min iPhone X just före jul och hittade en spricka i det bakre kameraglaset förra kvällen. Telefonen har använts med skal hela tiden och inga tapp eller incidenter. Gick till en Apple Store på morgonen och uppmanades betala 549 dollar för en lagning.

Det som många reagerar på är att användarna som berörs oftast inte verkar ha tappat eller på något sätt slagit i sin iPhone X före skadan. I de flesta fallen dessutom med skal runt telefonen från första dagen.

Istället påstås vädret vara en bidragande faktor till att glaset splittras eller knäcks. Exakt hur det ska ha gått till återstår att se om Apple gör en faktiskt undersökning; men i skrivande stund finns inget som pekar på att företaget tänker göra något åt saken.

Alla nyare iPhone-modeller använder reptåligt safirglas över den bakre kameran. Safirglas är hårdare än vanligt Gorilla Glass som används över skärmen, men är också känsligare för stötar och slag. Användare av iPhone 7 och iPhone 8 har inte klagat på samma problem med kamerorna i de telefonerna. Därför är det tänkbart att det är ett isolerat problem för iPhone X.

En tänkbar anledning till att glasen spricker är spänningar i glaset från tillverkningen och att kraftiga svängningar i temperatur eller luftfuktighet får glaset att gå sönder.

Har du en iPhone X vars kameraglas helt oförklarligt spruckit? Kontakta Apple om problemet och skriv om dina upplevelser på Apples supportforum. Ju fler som pratar med företaget desto större är chansen att de tillsätter en utredning.


Läs mer på Apple Support Forums och Reddit

Apple Support – 1234

Reddit – 123

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.