Torrentsajten YTS säljer ut sina användare

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

En av världens största torrentsajter – YTS – kan ha sålt ut sina amerikanska användare. Enligt uppgift ska personerna bakom sajten ha lämnat ut både IP-adresser och mejladresser från användare till advokatbyrån Culpepper IP på Hawaii.

Vad vi känner till så handlar det om att YTS först blev stämda av advokaten Kerry Culpepper för påstått upphovsrättsbrott. Därefter började YTS-profilen Senthal Vijay Segaran samarbeta med Kerry Culpepper genom att lämna över användarnas uppgifter.


Uppgifterna används för att skicka ut samma typ av hotbrev som Njord Lawfirm skickade i Sverige. Budskapet i breven är enkelt – antingen betalar mottagaren en stor summa pengar, eller så hotar advokatbyrån med att kunna dra personen inför domstol.

Webbsajten TorrentFreak skriver på sin sajt att summorna är runt 1 000 USD, eller cirka 8 900 kronor.

Breven kräver också extra information som användaren måste delge advokatbyrån. Bland annat information om vilken bittorrent-klient som användes, vilken sajt eller företag som hänvisade användaren till YTS och information om användaren tidigare fått en varning från internetoperatör om potentiellt upphovsrättsbrott.

Det finns en stor risk att informationen kan användas till fler stämningar i framtiden. Dock är det oklart hur advokatbyrån planerar att använda all information de får in i skrivande stund.

Nämnvärt är att Culpepper IP tidigare försökt hålla internetleverantörer ansvariga för deras användares påstådda upphovsrättsbrott, vilket får oss att tro de kan försöka göra det igen med ny information från YTS-användarna.

Det är inte ovanligt att torrentsajter lagrar någon form av data om sina användare. Det är otroligt viktigt att den som använder någon av dessa sajter – som YTS, The Pirate Bay och Rarbg – använder temporära mejladresser som inte går att spåra. Ännu viktigare är det att använda en bra VPN som döljer IP-adressen.

Läs mer om nyheten i en omfattande artikel på TorrentFreak här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.