Apple uppdaterar Final Cut Pro X med v10.4.9 (augusti 2020)

final cut pro x mac pro 2020
© Apple

Apple har släppt en ny version av Final Cut Pro X – professionell mjukvara för redigering av videor. Den nya versionen är 10.4.9 och innehåller flera välkomna förbättringar.

Bland annat introduceras ett verktyg för automatisk beskärning av videor för social media. Genom att använda maskininlärning kan Final Cut Pro X på ett smart sätt beskära videor så att rätt innehåll hela tiden visas när videorna delas på exempelvis TikTok och Instagram.

En annan nyhet är att Final Cut Pro X har fått optimeringar som gör arbetsflödet lite enklare. Bland annat hittar du nu ProRes RAW-inställningar direkt i inspektören. Det är också enklare att lägga på övertoningar på angränsande ljudklipp i ett enda steg.

Om du använder Canon Cinema RAW Light eller Red RAW kommer du att uppskatta förbättringarna med dessa videoformat. Du kan äntligen redigera och visa 8K Cinema RAW Light, och Red Raw-formatet är upp till gånger snabbare i ProRes 422 med Final Cut Pro X.

Vidare har arbetet med videor som spelats in i 360 grader förbättrats. Vid redigering är det nu enklare att stabilisera stereoskopisk 3D och du kan se 360-graders videor med separata strömmar för varje öga. Videomaterial på annan plats kan redigeras i Final Cut Pro X medan innehållet laddas ner lokalt till din dator (via Frame.io-tillägget).

Motion och Compressor har uppdaterats med Final Cut Pro X v10.4.9

Tilläggen Motion och Compressor har uppdaterats precis som Final Cut Pro X.

Med Motion kan du skapa effekter och grafik som appliceras på dina videor. Nytt med senaste versionen är att Motion har en ny funktion som heter Stroke Filter, ett verktyg som automatiskt hitta kanter på ett objekt eller ett textelement. Därefter kan Motion bland annat lägga på olika färgeffekter.

Compressor har också uppdaterats. Nya versionen har stöd för egenskapade LUT-effekter och har fått stöd för convertering av kamerans egna LUT till SDR eller HDR. Compressor har även fått en rad mindre optimeringar som Apple inte detaljerar vidare.

Slutligen kan nämnas att Proxy Workflows har förbättrats i version 10.4.9.

Du kan äntligen skapa proxies i både ProRes Proxy och H.265 med dimensioner som är 12,5 procent mindre än originalet. Du kan också konsolidera olika typer av media till en extern lagringslösning över nätverket. Har du proxies sedan tidigare kan du återlänka med dessa för enklare anslutning.

Den som redan äger Final Cut Pro X får version 10.4.9 helt kostnadsfritt som en uppdatering. Du installerar uppdateringen över Mac App Store precis som vanligt. Vill du köpa programmet kostar det 3 695 kronor inklusive moms. För Motion och Compressor måste du betala 595 kronor per tillägg.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.