Svenska piratkopierar mest i Norden (juni 2021)

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Svenska internetanvändare piratkopierar mest av alla länder i norden. Det visar en ny undersökning från Mediavision som avslöjar att 17 procent av alla 15-74 åringar i Sverige någon gång laddat ner piratkopierat material via internet.

  • Kan vara 2,9 miljoner pirater i Norden
  • Nästan var femte internetanvändare i Sverige piratkopierar
  • Rapporten kan sporra advokatbyråerna till fler hotbrev

Läs mer: Danska Njord Lawfirm till attack mot påstådda svenska fildelare — kravbrev ska skickas ut

2,9 miljoner piratkopierare i Norden 

Enligt rapporten från Mediavision finns 2,9 miljoner pirater i våra nordiska länder.

Störst andel hittar vi i Sverige där 17 procent av alla internetanvändare mellan 15 och 74 år säger att de laddat ner eller strömmat piratkopierad film eller tv-serier.

Efter Sverige följer Norge där 14 procent svarar att de laddat ner eller strömmat piratkopierat material. Och slutligen har vi Danmark och Finland där båda ligger på 12 procent.

Behöver fler åtgärder än tillgänglighet

Det finns en viss fara med den här undersökningen som Mediavision gått ut med.

Natalia Borelius är senior analytiker på Mediavision och hon säger i ett pressmeddelande att det inte är tillgängligheten på lagligt material att kolla på som avgör.

Istället menar Natalia att det sannolikt krävs andra åtgärder för att komma åt piratkopieringen.

Och det är något som advokatbyråerna sannolikt gärna vill höra. Vi menar specifikt de byråer som skickat ut hundratusentals hotbrev till svenska internetanvändare.

Lästips: TV4 och Svensk Film till attack mot ett fritt internet– tvingar Telia att blockera sajtåtkomst

Hotbrev till oskyldiga med krav på tusentals kronor

I flera år har advokatbyråer som Njord Lawfirm och Ramberg skickat hotbrev till svenska internetanvändare. I breven krävs mottagarna på uppåt 7 500 kronor för påstådd piratnedladdning.

Det har länge varit tyst kring hotbreven och advokatbyråerna som skickar dem. En rapport baserad på bara 6 700 respondenter kan potentiellt ändra på det.

Om du vill ha tills och förslag på lagliga källor på media så kan du besöka webbsajten streamalagligt.se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.