Danska Njord Lawfirm till attack mot påstådda svenska fildelare — kravbrev ska skickas ut

Pirate Bay skull

Filmindustrin fortsätter att ge sig på svenska användare av piratsajter och nu kommer en ny kampanj för att tvinga nerladdare till att betala för dig. Denna gång är det danska advokatbyrån Njord Lawfirm som tänker göra likt Spridningskollen och skicka ut kravbrev — denna gång på mellan 2 000 kronor och 3 000 kronor.

Huruvida nya kampanjen blir mer framgångsrik än Spridningskollen, ett initiativ som lades ner efter bara två månader och utan att skicka ut ett enda kravbrev, återstår att se. Klart är i alla fall att Njord Lawfirm gjort ett grundligt arbete med att kartlägga piratkopierare i Sverige och sen tidigare även i Danmark, Finland och Norge.

Nyligen kontaktade Njord Lawfirm Patent- och Marknadsdomstolen för att få tillgång till en större mängd ip-adresser och namn från internetanvändare i Sverige. De berörda internetoperatörerna ska vara Bredbandsbolaget, Tele2, Telenor och Telia.

Än så länge finns inga uppgifter om huruvida internetoperatören Bahnhof kommer att få samma krav. Bahnhof har gjort sig ett namn genom att motarbeta den här typen av betalningskrav genom att vägra samarbeta med aktörerna bakom kraven. Det märktes tydligt med Spridningskollen som fick mothugg för varje millimeter mark de försökte ta.

Nya piratkampanjen inte lika verbalt aggressiv

Och där Spridningskollen var aggressiv i sin kommunikation utåt så verkar nya kampanjen föregås av något lugnare ord. Åtminstone från Anders Kjærhauge som är administrativ direktör på Zentropa, en av filmbolagen som använder Njord Lawfirm för att skicka ut de nya betalningskraven.

Vi vill bara skydda våra filmer och ge oss efter de som stjäl dem. Vi vill ge de som älskar våra filmer och betalar för dem bättre möjligheter, säger Anders Kjærhauge.

Även Jeppe Brogaard Clausen, partner på Njord, menar att aggressivitet inte är rätt väg att gå.

Vi ska kommunicera så upplysande, och så lite aggressivt, som möjligt. Vi vill genom att ställa frågor komma i dialog med mottagarna för att komma till en lösning, säger Jeppe Brogaard Clausen.

Kanske inte så konstigt med tanke på vilken kritik Spridningskollen fick — och den stora spridningen på hur initiativets kommunikation fick. Att skicka ut tusentals och åter tusentals kravbrev på 3 000 kronor är inget som ger bra publicitet och vi gissar att alla parter bakom breven gärna sköter det hela snygg under bordet.

För den som undrar om vilken omfattning kraven på internetoperatörerna är så kan sägas att bara en av de fyra kraven handlar om hela 42 sidor med ip-nummer. Och allt pekar på att Njord Lawfirm får ut sina uppgifter från internetoperatörerna då Stockholms tingsrätt nyligen tog beslutet att gå på rättighetsinnehavarnas linje i förfrågan.

Det betyder att de internetoperatörer som omfattas av beslutet inte får ta bort några av de uppgifter som begärts ut. Ärendet har varit skyndsamt för Njord Lawfirm som snabbt vill få ut all information de behöver, detta då operatörerna i regel bara sparar uppgifterna som krävs i några veckor, sen tas det bort automatiskt.

Filmerna som piratjägarna bevakar

Frågan som du säker ställer dig är vilka filmer eller serier som det hela gäller. Här kan nämnas att om du laddat ner eller spridit filmerna CELL, I.T, London Has Fallen, Mechanic: Resurrection, Criminal eller September of Shiraz så kan du vara i siktet för kravbreven. Även filmerna Kollektivet, Flaskpost från P och Love Is All You Need har bevakats under en tid.

Piratjägarna har länge varit på aggressiv frammarsch och det är tydligt att de tänker fortsätta använda ip-adresser som en form av bevis för att piratkopiering har skett av en specifik användare. Risken är nu att många internetanvändare hamnar i skottgluggen av misstag när deras nät missbrukats av andra för nerladdning, något som ingen verkar bry sig ett dugg om.

Betala eller riskera att hamna i domstol är hotet som gäller. Gissningsvis är det många som kommer att betala av ren rädsla för att slippa bli dömda för något de kanske inte har gjort. Men vad bryr sig Njord Lawfirm om det bara de får igenom sina krav?

Har du fått ett kravbrev från Njord Lawfirm? Kommentera gärna här under och berätta, eller skicka ett meddelande via kontaktformuläret på vår kontaktsida.

Läs mer om nyheten på BreakIt som var först med att släppa information om nya piratjakten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.