Apple fixar problemet med iPhone-telefoner som stänger ner sig

Apple iPhone 6s

Har du märkt att din iPhone helt utan förvarning tenderar att bara stänga av sig själv? Om så är du långt ifrån ensam då många användare så sent som i november förra året började rapportera om samma sak — och det dröjde inte länge innan Apple bekräftade att något inte stod rätt till.


Sedan dess har det Cupertino-baserade företaget arbetat hårt med att isolera rotorsaken och lösa den med en uppdatering. Först nu har de säkerställ vad som är problemet och med uppdateringen till iOS 10.2.1 ska det hela vara ur världen, åtminstone för de flesta användarna.

Vad som sker är att äldre batterier inte klarade att leverera tillräckligt med ström när extrem ökning av belastning på hårdvaran skedde. Exempelvis vid start av ett tungt spel eller dylikt. Telefonen stängde ner sig och användaren tvingades ta fram laddaren för att ens kunna starta om telefonen igen.

I ett meddelande till webbsajten TechCrunch bekräftar Apple att merparten av de iPhone 6- och iPhone 6s-telefoner som uppvisat tecken på problemet nu ska vara problemfria. Vad det betyder är inga fler oönskade nerstängningar för de flesta. Dock verkar inte problemet vara löst för precis alla.


Lästips: Om din Iphone hänger sig vid uppdatering – så gör du!Enligt Apple ska 70 procent av alla med iPhone 6 och 80 procent av de med en iPhone 6s vara fria från buggen som orsakade alla problem. Lägg till att hälften av alla aktiva iPhone-telefoner redan kör iOS 10.2.1 så är det lätt att se hur det hela snart kommer att läggas till historien (förhoppningsvis).

En trevlig detalj är att iOS 10.2.1 även gör så att du kan starta om telefonen på korrekt vis även utan en laddare i närheten. Apple säger också att det inte finns några säkerhetsrisker med nerstängningarna utan det är endast ett irritationsmoment för användarna.

Apples officiella uttalande till TechCrunch

Det är alltid välkommet när en tillverkare erkänner ett problem då det lyfter vissa problem från användarnas axlar. Till att börja med tar företaget i fråga på sig ansvaret och man kan till nära 99 procent räkna med någon form av lösning, eller åtminstone ersättning av något slag.

Dessutom får man ofta en förklaring på vad som orsakat problemen i fråga och ibland veta hur man kan undvika det hela i framtiden. Här är ett officiellt uttalande som Apple gjort till TechCrunch om iPhone-telefoner som stänger ner sig.

With iOS 10.2.1, Apple made improvements to reduce occurrences of unexpected shutdowns that a small number of users were experiencing with their iPhone. iOS 10.2.1 already has over 50% of active iOS devices upgraded and the diagnostic data we’ve received from upgraders shows that for this small percentage of users experiencing the issue, we’re seeing a more than 80% reduction in iPhone 6s and over 70% reduction on iPhone 6 of devices unexpectedly shutting down.

 

We also added the ability for the phone to restart without needing to connect to power, if a user still encounters an unexpected shutdown. It is important to note that these unexpected shutdowns are not a safety issue, but we understand it can be an inconvenience and wanted to fix the issue as quickly as possible. If a customer has any issues with their device they can contact AppleCare.

Vad tycker du om den här typen av problem? Är det mer än bara ett irritationsmoment för dig som användare? Har du drabbats? Kommentera gärna och berätta!