Windows 10 ”Spring Update” släpps den 10 april

microsoft-windows-10-logo-2

Windows 10 ”Spring Update” är färdig och kan släppas till användarna. Det rapporterar interna källor från Microsoft som säger att företaget har godkänt en så kallad RTM-version av uppdateringen.


 • Rullas ut successivt på alla marknader med start den 10 april
 • Du installerar Spring Update via Windows Update i Windows 10
 • Räkna med flera mindre uppdateringar med extra buggfixar samtidigt
 • Bland nyheterna får du nya Timeline, omarbetad design och bättre Cortana-stöd

RTM står för ”Released to manufacturers” och är den sista stora milstolpen för ny mjukvara. Det betyder att utvecklaren bedömer mjukvaran vara så pass färdig att den kan släppas till användare och tillverkare.

Det betyder dock inte att utvecklaren kan slappna av. För Microsoft är det snarare precis tvärtom då ”Spring Update” är ett enormt projekt och uppdateringen skickas ut till hundratals miljoner enheter. Nu börjar jakten på buggar och sårbarheter som måste fixas.

Ofta släpps mindre uppdateringar direkt efter en större lansering; dessa är kumulativa uppdateringar med flera mindre inbakade till en lite större. Det släpps också säkerhetsfixar för att lösa sårbarheter direkt efter en större, detta är mer regel än undan tag och inga konstigheter.

Nyheterna i Windows 10 ”Spring Update”

microsoft-windows-10-spring-update-fluent-design


Här får du en lista över många av nyheterna med Windows 10 ”Spring Update”. Vi har valt att ta med de större, mer påtagliga förbättringarna. Du hittar en mer komplett och omfattande lista över allt nytt på webbsajten Neowin (engelskspråkig).

Fluent Design är företagets nya genomgående designspråk som kommer att finnas till Windows 10, Xbox och även Android med ”Microsoft Launcher”. Den här nyheten är det första du lägger märke till i Spring Update med nya element som Acrylic och Reveal vilka ger olika effekter i operativsystemet.

 • Acrylic är den semi-transparenta, frostade glasliknande effekten som ska simulera blurrade delar av Windows 10. Du kommer att bland annat se effekten i Microsoft Edge, den inbyggda meddelandeappen och aktivitetsfältet.
 • Reveal är en effekt som tydliggör muspekarens rörelser över skärmen. Bland annat i startmenyn, popuprutan för kalendern i aktivitetsfältet, System-inställningarna samt webbläsaren Edge.

Microsoft Edge har bland annat uppdateras med utökat stöd för Progressive Web Apps i Windows 10, en bättre läsupplevelse, stöd för att tysta tabbar och optimerat InPrivate-läget.

 • Progressive Web Apps gör att du kan använda vissa webbsajter även när datorn är utan internet, enkelt förklarat. Stödet är inte fungerande rakt av utan är mer ett grundläggande ramverk för webbapparna som snart blir tillgängliga direkt via Windows Store senare under 2018.
 • Reading Mode i Edge tar bort all onödig grafik så att du kan fokusera på texten. Med Spring Update får läsläget ett nytt fullskärmsläge och designen är mer konsekvent för alla format som stöds (exempelvis pdf och epub). Det finns även ett nytt grammatikverktyg.
 • Tysta tabbar i webbläsaren är det senaste heta på internet och alla webbläsare implementerar stöd för det. Det betyder helt enkelt att du med ett musklick kan stänga av ljudet för separata tabbar. Perfekt om en webbsida i bakgrunden spelar ljud och du inte hittar vad som faktiskt spelar ljudet.
 • InPrivate är anonymitetsläget i Edge. Microsoft har gjort flera mindre optimeringar som bland annat gör att tillägg för Edge nu även fungerar i InPrivate-läget. Du kan alltså blockera reklam med Adblock samtidigt som din surfhistorik inte sparas.

Near Share är en ny funktion i Windows 10 som påminner en hel del om AirDrop på Apple-enheter. Med den kan du snabbt och enkelt dela innehåll från appar till enheter inom avstånd för en Bluetooth-anslutning.

My People uppdateras med stöd för drag-och-släpp-stöd för kontakter fastnålade till aktivitetsfältet. Det har även blivit enklare att sortera kontakterna. Du kan även kontrollera hur många kontakter som ska synas i aktivitetsfältet.

Integritet är viktigt för Microsoft och med Spring Update lägger företaget till applikationen Diagnostics Data Viewer. Med den kan du se exakt vilken data som skickas till Microsoft och varför. Nu kan du också helt avböja att skicka data till företaget i vissa fall; bland annat för automatiskt identifiering av skrivstilar.

Penna och pekskärmar är något Microsoft gillar med Windows 10. Med Spring Update får du som har en dator med pen-stöd en ny panel för handskrift. Den visas direkt i skrivfältet på skärmen. Du kan även skriva direkt i sökrutan till webbläsaren Edge och i System-inställningarna.

Cortana är Microsofts digitala assistent som envist håller sig borta från den svenska marknaden. Med Spring Update slutar Cortana visa pro-aktiva meddelanden för väder och nyheter utanför den amerikanska marknaden. Cortana får ett nytt gränssnitt som fokuserar mer på vad du kan göra och visar aktiviteter som som assistenten tror du vill fortsätta med.

Mindre nyheter med Spring Update

 • Windows Update kommer nu att hålla datorn igång så att uppdateringar kan installeras korrekt.
 • Användare kan kontrollera bandbredd för nerladdningar via Windows Update.
 • Inställningar för appar som startar automatiskt har flyttats till Inställnings-appen.
 • Utökat stöd för HDR-visning på fler Windows-enheter.
 • Du kan nu ställa in HDR-visningen via Inställningar > System > Skärm.
 • Emoji-panelen fungerar med fler språk och du kan nu lägga in fler än en emoji åt gången.
 • Enterprise-användare kan nu köra specialgjorda script vid uppstart av Windows.

Windows 10 ”Spring Update” rullas ut successivt på alla marknader

Spring Update släpps den 10 april men det betyder inte att du får uppdateringen exakt det datumet. Mer troligt är att du får vänta några dagar innan den visas i Windows Update.

Anledningen är att Microsoft först skickar ut Spring Update till ett litet antal användare som anmält sig för snabba uppdateringar. Om Microsoft noterar några stora problem när dessa installerat uppdateringen fortsätter utrullningen gradvis till fler.

Ser du fram emot uppdateringen? Skriv till oss och berätta i kommentarsfältet!