Selfieappen Meitu stjäl din personliga information — installera inte appen

meitu exempel appstore

Meitu är en selfieapp som använder porträttbilder för att göra dem snyggare och mer animeinspirerat. Stora ögon och mycket glitter står i fokus och applikationen har blivit omåttligt populär. Men bakom den glättiga fronten döljer sig en mörk baksida som få känner till.

Visste du att Meitu kräver att du lämnar ifrån dig information om telefonens IMEI-nummer, dina GPS-koordinater och alla telefonnummer i kontaktboken? Och att allt detta skickas raka vägen till flera kinesiska servrar utan att användarna får reda på det?

Meitu har funnits i flera år på den asiatiska marknaden men först på senare tid har den hittat ut till de amerikanska och europeiska användarna. Genomslaget blev enormt på kort tid och det betyder att skaparna kunnat samla på sig mängder av privat information från tusentals telefoner.

Om inte det var skrämmande nog kan nämnas att Meitu snällt skickar vidare dina kalenderinlägg, SMS-meddelande, allt som finns på ett eventuellt minneskort och mycket mer. Den här applikationen är alla integritetskränkande appars moder. Åtminstone på Android där appen kan göra betydligt mer än på iOS, detta då Apple är mer restriktiva i vilka behörigheter den kan ges.

meitu twitter permissions
Klicka för större bild

 

Meitu påstår att de måste ta all data

En talesperson för Meitu säger att eftersom utvecklarna är baserade i Kina krävs alla behörigheter och koden för att samla in data så landets omtalade blockeringar kan kringgås. Exakt hur det fungerar vet vi inte, men samma talesperson påstår i alla fall att allt skickas och lagras säkert, från telefon till server.

Men vad hjälper det om Meitu bestämmer sig för att sälja informationen till tredjepart för att kunna leverera annonser? Matthew Garret arbetar på CoreOS och han menar att annonsförsäljning är ett reellt hot mot användarna. Väldigt mycket som samlas in kan ge annonsörerna en mycket bra bild av personen för att rikta mer träffsäker reklam.


Lästips: Telia gav bort kunders telefonnummer — stor säkerhetsrisk för drabbade


Utvecklaren Brianna Wu är ännu mer oroad och menar att Meitu samlar informationen för mer otrevliga ändamål. Hon går så långt som att säga att det inte bara är ett konsumentproblem utan ett säkerhetsproblem på nationell nivå.

Oavsett varför Meitu samlar på sig all information om sina användare så vågar vi påstå att det inte finns någon anledning att lita på dem. Det är för mycket för att kunna se mellan fingrarna och det går inte att veta var slutmålet för datan är. Hur övertygande de än försöker vara om sina intentioner så finns risken att pengarna lockar och all data säljs vidare.

Du kan se fler bilder och läsa mer om applikationen på App Store — undvik bara att installera den.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.