Trojaner försöker stjäla inloggningsuppgifter till banker – Microsoft varnar

Hacker Attack 800px

Trojaner som letar upp inloggningsuppgifter till din bank och försöker stjäla dina pengar är inte vanliga i Sverige.

  • Letar upp personlig information om dig och din bank
  • Kan spridas i lokala nätverk och via e-post
  • Attackerar privatpersoner och företag
  • Körs som en svårupptäckt Windows-tjänst

Svenska banker har ett jämförelsevis bra skydd tack vare BankID och säkra bankdosor, men det hindrar inte cyberkriminella från att försöka ta sig förbi alla skydden.

Ett sätt är att låta trojaner leta upp din personliga information, inloggningsuppgifter och annat som kan användas mot dig. Antingen genom att logga in på banken där du luras att logga in de kriminella, eller kanske värre att de stjäl din identitet och tar lån i ditt namn

Microsoft har gått ut med en varning om att trojanerna Qakbot och Emotet, två tämligen gamla hot, har fått ny spridning. De är främst riktade mot företag och enskilda personer som använder internetbank.

Trojanerna sprids via e-post och är svåra att upptäcka

Spridningen sker primärt via e-post där mottagaren öppnar en fil som preparerats med antingen Qakbot eller Emotet.

När filen körs lägger sig trojanen som en till synes legitim Windows-tjänst och börjar kommunicera över internet med en styrserver, även kallad Command & Control-server.

Därifrån får trojanen instruktioner om hur den ska gå vidare och stjäla den personliga informationen. Då båda trojanerna har stöd för spridning via nätverk kan delade resurser över lokala nätverk infekteras för snabbare spridning.


Läs också: Gratis antivirusprogram från Kaspersky


Även externa enheter som minneskort och USB-minnen kan användas för spridning. Tacksamt nog har användandet av USB-minnen minskat de senare åren, men e-post är fortfarande ett mycket populärt kommunikationsmedel.

Din dator är skyddad med antivirusprogram

Med ett bra antivirusprogram är du bra skyddad mot den här typen av hot. De är inte hundraprocentiga, men det är mycket (mycket!) bättre än inget alls.

Komplettera gärna med ett komplett säkerhetspaket som inkluderar en säkrare brandvägg än vad Windows har. Och ett skydd som stoppar dig från att besöka skadliga webbsajter.

Gratis antivirusprogram gör ett nog bra jobb om du kan leva med reklamen som de ofta visar då och då. Här är några välkända och beprövade alternativ:

Förhoppningsvis har du redan ett bra antivirusprogram på datorn. Och förhoppningsvis granskar du alla filer som mottags via e-post med kritiska ögon. Fundera på om du själv måste skicka bifogade filer via e-post.

Kan du ladda upp dem till molntjänster som Google Drive eller Microsoft OneDrive, och dela dem därifrån istället? På så vis scannas de av molnlagringstjänsten efter virus och annat otyg innan de kan delas vidare.

Det är säkrare för alla inblandade. Hur gör du för att dela filer med andra? Skriv en rad i kommentarsfältet och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.