Kaspersky Free är ett gratis antivirusprogram från Kaspersky

Kaspersky Free 2017

Säkerhetsföretaget Kaspersky har släppt ett gratis antivirusprogram kallat ”Kaspersky Free”. Tidigare har företaget bara tillhandahållit betalversioner men nu finns även ett gratis alternativ att använda. Om du använder Windows vill säga då programmet ännu inte finns till Mac.

Uppdatering: Kaspersky Free heter idag ”Kaspersky Security Cloud”. Det är fortfarande ett kostnadsfritt säkerhetsprogram som du laddar ner här. Gratisvarianten är begränsad till att bara stoppa malware. Om du köper Personal-versionen tillkommer extra säkerhetsfunktioner som VPN, brandvägg, lösenordshanterare, m.m.


Kaspersky Free är till för de som inte vill betala onödiga pengar för funktioner de aldrig användare. Säkerhetsföretaget är noga med att Kaspersky Free inte kommer att tävla med företagets befintliga betallösningar utan är ett enklare komplement för de som inte vill betala för extra funktioner.

Läs mer: Windows Defender får toppbetyg i nytt test från AV-TEST (november 2021)

Kaspersky Free stoppar trojaner och annan malware

Säkerhetsfunktioner som betalskydd för hantering av pengar via internet, skydda sin integritet med VPN eller hindra barnen från att se otrevligheter på fel webbsajter får man med en komplett säkerhetslösning som kostar några hundralappar. Alla andra klarar sig långt med Kaspersky Free.

Gratisprogrammet ger dig antivirusskydd som stoppar trojaner och dylikt otyg som försöker hitta in i datorn. Du får ett grundläggande skydd för e-post och webbläsare, automatiska uppdateringar, möjligheten att sätta filer i karantän och liknande grundfunktioner. Mer än tillräckligt för vanligt surf och när man vill scanna portabel media efter malware.

Kaspersky Free har varit under utveckling i mer än ett år och har redan testats på några marknader, däribland Sverige. Det är en snällare mjukvara för datorn i fråga om resurser eftersom många avancerade funktioner saknas — dessutom har Kaspersky valt att inte visa reklam för sina egna produkter i Kaspersky Free vilket är ett mycket välkommet besked.

kaspersky-free-2-2017

Många andra gratis säkerhetslösningar (vi kollar på er Panda) fullkomligt bombarderar sina användare med reklam för att de ska betala sig till en större säkerhetslösning. För många ett helt onödigt köp men också kostnaden för att använda gratisprogram.

Kaspersky Free håller på att rullas ut till alla marknader i skrivande stund och når alla berörda marknader i fyra vågor. Först ut är USA, Kanada och flera asiatiska länder. I september utökas regionerna med Indien, Hong Kong, mellanöstern, Afrika, Turkiet och latinamerika.

Först i oktober släpps programmet i Europa, men du kan faktiskt ladda ner och testa redan idag. Kaspersky Free finns redan tillgänglig i våra nordiska länder. Samtidigt släpps Kaspersky Free i Sydkorea, Japan med ett avslut senare november när Vietnam och Thailand blir sist i lanseringen.

Läs mer: Vad är CCleaner? Varför säger Windows Defender att appen är farlig/oönskad?

Därför ska du testa Kaspersky Free

Det finns mängder av gratis antivirusprogram som alla är utmärkta säkerhetslösningar, så varför ska du testa just Kaspersky Free?

Till att börja med har Kaspersky ett mycket bra rykte om sig som säkerhetsföretag. Kaspersky Free använder samma antivirusmotor som de dyrare betallösningar från företaget vilket betyder utmärkta egenskaper för att hitta och neutralisera hot utan att det kostar dig en krona.

Som vi nämner ovan finns inte heller någon reklam för Kasperskys andra säkerhetslösningar. Det är inte unikt för just Kaspersky, men många andra visar reklam som ska locka till köp, och bara att slippa det är guld värt tycker vi.

Kaspersky Free är helt klart värt att testa; men tänk på att det i skrivande stund bara finns till Windows. Har du Mac finns dock många andra gratis antivirusprogram att testa, exempelvis från Bitdefender, Panda och Avira.

Klicka här för att besöka den officiella webbsidan för Kaspersky Free.

Systemkraven

  • 1,5GB ledigt utrymme på hårddisken
  • Microsoft Windows 11 Home/Pro/Enterprise
  • Microsoft Windows 10 Home/Pro/Enterprise
  • Microsoft Windows 8 och 8.1/Pro/Enterprise/8.1-uppdatering
  • Microsoft Windows 7 Starter/Home Basic och Premium/Professional/Ultimate – SP1 eller senare
  • Processor: 1 GHz eller högre
  • Minne (RAM): 1 GB (32-bitars) eller 2 GB (64-bitars)
  • Lägsta skärmupplösning: 1 024 x 768
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.