Google Drive visar en varningsruta när du öppnar skadliga filer

google workspace 2020

Google Drive har fått en ny funktioner som gör molnlagringstjänsten säkrare för dig att använda. När du öppnar en fil som är potentiellt farlig så visar Google en varningsruta högst upp på skärmen.

Varningsrutan är tydligt utmärkt med en gulaktig färg, en varningssymbol och texten ”This file looks suspicious. It might be sued to steal your personal information”.

Första gången Google presenterade varningsrutan var under evenemanget Cloud Next 2021. Där visades rutan som en ny säkerhetsfunktion för Drive, Docs, Sheets, Slides och Drawings.

Läs mer: Google Workspace gör arbetet smidigare – ersätter G Suite (oktober 2020)

google drive phishing warning 2022
Så här kan varningen se ut högst upp på skärmen.

Gäller alla med Workspace & G Suite

Varningsrutan är tillgänglig för alla organisationer som använder Googles tjänster. Det betyder alla med Google Workspace, G Suite Basic och G Suite Business.

Google har inte några inställningar för varningsrutan. Den visas automatiskt och funktionen kan inte stängas av, varken av användaren eller administratörer.

Om du vill läsa mer om hur Google skyddar dig och dina filer på Google Workspace så kan du läsa mer här. Där finns en omfattande hjälptext som berättar om Googles åtgärder idag och vilka inställningar du har tillgång till.

Som vanligt måste vi också rekommendera att du alltid har ett bra säkerhetsprogram på datorn. Oavsett om du använder Windows eller macOS. Det behöver inte kosta något med de många gratisprogram som finns idag.

Läs mer: Gratis antivirusprogram från Kaspersky

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.