Startmeny i Windows 8 – så får du tillbaka den

Stor kritik mot Microsoft när startmenyn uteblev

stardock-start8-startmeny-windows8

När Microsoft presenterade Windows 8 var det många som reagerade över det nya, pekvänliga gränssnittet. Startmenyn var som bortflugen och den negativa kritiken fullkomligt haglade över operativsystemet som Microsoft fortfarande hoppas ska ta marknaden med storm – eller åtminstone bli lika populär som Windows 7. Att införa en så stor ändring som att ta bort startmenyn är inte ett bra sätt att locka över folk till Windows 8, även om man påstår att statistik visar att menyn är förhållandevis lite använd.

Användare är otroligt känsliga för förändringar av det här slaget och kanske har den sega försäljningen delvis med startmenyn att göra (ja, det kan faktiskt vara så att en enkel meny får enorm genomslagskraft när den varit en del av operativsystemet genom alla åren). Hur som finns flera möjligheter att åtminstone lura tillbaka den via programvara från tredjepart och här nedan finns tre alternativ att välja mellan. Min personliga favorit är Start8 från Stardock, även om den kostar en slant, men gratisalternativen fungerar minst lika bra.

Tre program som ger tillbaka startmenyn

  1. Start8 – kostar visserligen några kronor men undertecknad har själv testat och är mycket nöjd med resultatet. Har många inställningar som gör att man kan optimera startmenyn efter eget behov men fungerar också direkt efter installation om man inte vill ändra för mycket eller bara komma igång snabbt,
  2. ViStart – alternativet som ger det kanske bästa utseendet om man vill efterlikna startmenyn i Windows 7 så mycket som det bara går. Dessutom gratis och har efter lanseringen blivit betydligt snabbare efter flera uppdateringar till mjukvaran.
  3. Start Menu 8 – även denna är helt gratis och med flera utmärkelser för sitt enkla gränssnitt. Huruvida den är bättre eller sämre än ViStart får ni själva avgöra då det är högst personligt, men båda ger samma upplevelse och möjligheten att få tillbaka startmenyn med minimalt krångel.

Har du testat något av de tre programmen? Skriv gärna en rad och berätta vad du tyckte och vilken som rekommenderas!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.