Nokia gör en surfplatta med Windows RT

nokia-connecting-people-logo

Windows RT har inte blivit den succé som Microsoft hoppades på och med tusentals överblivna exemplar av Surface RT har plattformen blivit en dyr historia för Redmond-företaget. Det ser dock inte ut att hindra Nokia som nu påstås arbeta med en surfplatta som bygger på just Windows RT – något som både förbryllar och känns förvånansvärt välkommet.

Med Lumia-serien har Nokia hela 80 procent av marknaden för Windows Phone att dominera och det är inte konstigt om den finska mobiltillverkaren vill utöka med surfplattor i samma serie. Windows RT påminner väldigt mycket om Windows Phone och om man hittar en välfungerande koppling mellan de båda systemen så ser jag bara fördelar.

I Nokias fall visar nyligen läckta testresultat från en RT-surfplatta på bruket av snabba Qualcomm Snapdragon 800, en processor som känns något dyr och överdriven för en surfplatta med Windows RT. Tillsammans med grafikkretsen Adreno 330 kan den dock ge en välbehövlig prestandaförbättring som med rätt prislapp kanske kan ge plattformen mer utrymme på marknaden.

Väljer hellre Windows 8.1

För en seriös arbetsmiljö skulle jag välja Windows 8 framför Windows RT alla dagar, mest då jag inte tycker om att vara låst till ett gränssnitt som det i RT när jag arbetar. Dessutom använder jag applikationer som inte finns till RT och är i behov av kraftfullare alternativ än vad som finns idag. Den något förhållandevis höga prislappen för Surface RT har också avskräckt något.

Personligen tror jag att Nokia kan göra riktigt bra ifrån sig med en surfplatta som kör Windows RT, men som användare skulle jag hellre se en modell med kommande Windows 8.1 för bästa resultat. Nu hoppas jag bara att Nokia inte gör samma misstag som Microsoft och tillverkar mängder av enheter som sedan inte säljs på grund av bristande intresse.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.