Microsoft om Petya — så skyddar du dig bäst

Ransomware skull

Petya är ett extremt aggressivt och mycket omtalat ransomware som varit det stora samtalsämnet tillsammans med WannaCry den senaste tiden. Där Microsofts senare uppdateringar till Windows skyddade mot WannaCry började Petya spridas till synes helt obehindrat av sårbarhetsfixarna.

Microsoft började omedelbart analysera attackmönstret hos Petya, eller NotPetya som den även kallas ibland. Företaget har gått ut med ett meddelande om att Petya är en exemplifiering av hur ransomware-attackerna blir allt mer avancerade i sitt utförande.

Petya bedöms vara betydligt mer complex i sitt utförande jämfört med tidigare varianter med fler metoder av exploatering av säkerhetshål i Windows. Ett större hot som kommer inte minst av att Petya även försöker utnyttja eventuella nätverksanslutningar i sin spridning.

Dessutom försöker den skadliga koden ge sig på bootsektorer i datorn, något som hindrar exempelvis antivirusprogram från Kaspersky från att hitta och ta bort Petya.

En tacksam detalj i det hela är att Windows 10 är helt skyddat från de varianter av Petya som vi känner till i skrivande stund. Istället är det Windows 7 som hamnar i farozonen, men då primärt i Ukraina där spridningen är extrem.

Microsoft arbetar ständigt med att förbättra Windows mot skadlig kod, och inte minst ransomware som fått ett extremt lyft de senaste månaderna. Och enligt det Redmond-baserade företaget finns bara ett bra sätt att stoppa Petya idag — nämligen genom att använda Windows 10 som inte påverkas.

På ett sätt skulle man kunna se Petya som reklam för Windows 10. Microsoft behöver den här typen av hot där företaget kan peka på sitt senaste operativsystem för att locka över fler användare.

Med all sannolikhet kommer Petya och annan ransomware uppgraderas med nya funktioner och bättre möjligheter för att nyttja sårbarheter i Windows 10. Så här gäller det att inte tro på osårbarhet alltför mycket.

Microsoft vill att du uppgraderar snarast till Windows 10 för att skydda dig mot ransomware. Frågan är om deras önskan kommer att leda till någon större andel med uppgraderingar (vi tror inte det). Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.